Nieuws Actueel

De oplossing voor werkstress

Lotte Grimberg 19 augustus 2014

Cultuurbezoek verdrijft, net als sport, werkstress en zwaarmoedigheid. Werknemers raken door cultuurbezoek beter opgewassen tegen stress en managers gaan er beter door leidinggeven. Dat blijkt uit onderzoek naar het verband tussen werkstress, vitaliteit en cultuurbezoek door Bedrijfs Cultureel Abonnement (BCA).

De onderzoeksresultaten zijn samengevat in het rapport ‘Hoe cultuur medewerkers vitaal maakt’. “Stress op het werk ontstaat vooral door sociale wrijving en gebrek aan autonomie, twee factoren die in de werkomgeving meestal niet te voorkomen zijn”, schrijft het rapport.

Statistisch verband cultuurbezoek en vitaliteitMedewerkers afschermen voor werkstress is dus lastig. Je kunt ze wel helpen om met de werkstress om te gaan. Naast sport biedt cultuur de kans om hun stress te verlagen. Breed onderzoek toont een statistisch verband tussen het bezoek van theater, concert en museum en vitaliteit, optimisme en gezondheid, stelt het rapport. De effecten van cultuurbezoek blijven bestaan na correctie van sociale en economische verschillen tussen groepen mensen. Lees verder