Nieuws Actueel
‘De opmars van de metaalprinter in de industrie is niet te stuiten’
Topman Daan Kersten van Additive Industries kon bezoekers van de Rapid Pro gisteren melde ndat zijn 3D metaalprinters steeds veelzijdiger gebruikt worden, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Rapid Pro op dinsdag, woensdag en donderdag in congrescentrum Koningshof in Veldhoven, is dè beurs voor 3D printtechnologie in de Benelux. Daar kan Daan Kersten van Additive Industries niet ontbreken. Zijn boodschap gisteren tijdens de belangrijkste toespraak op de beurs was dat de opmars van de metaalprinter in de industrie niet te stuiten is. "Omdat we erin slagen de factor arbeid bij onze machines laag te laten zijn kunnen we nu ook grotere series rendabel met onze machine maken."
Op de beurs zijn vele grote en kleine bedrijven vertegenwoordigd. Gecombineerd met de beurs Virtual Revolution komen er enkele duizenden bezoekers in drie dagen. Zij kunnen 110 stands bezoeken met bedrijven uit de regio, de rest van Nederland en opvallend veel uit België en andere Europese landen. Kersten eindigde zijn presentatie over de Metalfab1, een volautomatische 3D-metaalprinter voor de industrie, met een lijst vacatures.
"Wij hebben zo’n 45 personeelsleden, voor de helft op Strijp-S in Eindhoven en de andere helft bij onze productielocatie van NTS. We groeien zo hard dat we dringend nieuwe mensen nodig hebben. De markt voor industriële metaalprinters groeit exponentieel. In 2015 werden er 800 metaalprinters verkocht en vorig jaar meer dan het dubbele. In 2010 waren dat nog maar 128. Het zorgt dat er veel vraag naar onze machines is. Volgende week op de Additive World Conference in Eindhoven maken we hier nieuws over bekend."
De metaalprinters van Kersten zijn eigenlijk productielijnen bediend door een robot. "Alle handelingen worden automatisch gedaan. De geprinte onderdelen kunnen worden opgeslagen in een speciaal compartiment. De machine kan op die manier een weekend door draaien, zonder dat er mensen bij zijn."
Rendabel
Kersten noemt zijn klant Kaak bakkerijmachines in Terborg als voorbeeld waar de machine ook wordt ingezet voor simpele onderdelen. "De ontwikkelafdeling houdt de kosten laag door een ontwerp eerst op kunststofprinters uit te proberen. Door die lage kosten kan ook bij grote series onze machine toch rendabel werken. Dat kan voor een grote doorbraak zorgen." Dat niet alleen grote initiatieven rendabel werken met 3D printen, bewijst Lay3rs op de beurs.
Ondernemer Albert Falck heeft het druk met het uitleg geven. "Wij helpen ASML als dat even een prototype wil printen, maar ook een pedoloog, die op maat gemaakt inlegzooltjes wil printen. Of filters van lasapparaten in een speciale vorm. De toeloop bij mijn zaak aan de Grote Berg in Eindhoven is heel groot. Gezien de belangstelling van ondernemers sta ik op het punt om de stap te maken van eenmanszaak naar een groter bedrijf."
Door lage kosten kan ook bij grote series onze machine toch rendabel werken