Nieuws Actueel

De PVV loopt leeg

Rik Nizet 21 maart 2014

De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft opnieuw een lid verloren. Joram van Klaveren stapte vrijdag uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. Zijn collega Roland van Vliet ging hem donderdag voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag zou zijn opgestapt.Lees ook:'Media zaait haat, ik niet''Ich bin ein Marokkaan'RTL Nieuws: 'Geert, ga je schamen''Doe aangifte tegen Wilders'Ergernis om Wilders

De maatschappelijke en politieke druk tegen Wilders neemt intussen steeds verder toe. Ook het kabinet keerde zich vrijdag openlijk tegen Wilders en diens opmerkingen. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond "een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis". Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.

BangWie bang is geworden na de taferelen bij de PVV-bijeenkomst, moet weten dat de rechtsstaat hen beschermt, verzekerde Asscher. Hij beschouwt de uitlatingen van Wilders als discriminerend. Of de PVV'er haat heeft gezaaid, is aan de beoordeling van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM liet weten dat er veel aangiften tegen Wilders bijkomen en dat de website politie.nl duizenden meldingen van discriminatie ontvangt.

TimmermansMinister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet één positief aspect aan de gebeurtenissen, namelijk dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitspraken van Wilders. Marokkaanse Nederlanders, voegde de bewindsman vrijdag na het kabinetsberaad toe, zijn net zo Nederlands als ik en u.

Openlijk afstandOp lokaal niveau heeft in beide gemeenten waar de Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen meedeed, Den Haag en Almere, de VVD openlijk afstand genomen van het optreden van de PVV-leider. De liberalen willen niet met de PVV samenwerken zolang de partij geen afstand van Wilders' uitspraken neemt. Dat komt overeen met het standpunt dat premier Mark Rutte eerder innam.

Van KlaverenDe omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' zijn mede aanleiding voor Van Klaveren om te vertrekken. Maar er speelde meer. In een brief aan de fractie zegt hij dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen "dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden''. De partij is volgens hem op verschillende terreinen opgeschoven in een richting "die niet de mijne'' is.

Islam"Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van 'het spel' maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek'', schrijft Van Klaveren.

MarokkanenHij gaat door als eenmansfractie. Van Klaveren is de tweede PVV'er die deze week opstapt. Roland van Vliet deed dat donderdag na de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Ook Van Vliet gaat als zelfstandig Kamerlid verder.