Nieuws Actueel

De Saudi's pakken ons terug

Bram de Vrind 21 mei 2014

Saudi-Arabië is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven in reactie op de stickeractie van Geert Wilders. Dat meldden lokale media op basis van een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.

Saudische media meldden dinsdag dat het land is begonnen met de invoering van handelsmaatregelen tegen Nederlandse bedrijven. Dat is een reactie op de stickeractie van PVV-leider Geert Wilders. Die verspreidde eind vorig jaar een sticker van de Saudische vlag met daarop de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif."

Puberaal gedragTimmermans wil er alles aan doen "om de gevolgen voor Nederland zo beperkt mogelijk te houden''. Hij wil Saudi-Arabië duidelijk maken dat het niet een heel land kan afrekenen op het "puberaal gedrag van een parlementariër''.

Volgens hem zijn er al "zeer geruime tijd'' indicaties dat sancties eraan zitten te komen. Al die tijd wordt hierover ook al met de Saudi's gesproken. De komende dagen vertrekt een topambtenaar van hem naar de Saudische hoofdstad Riyad om de Nederlandse positie opnieuw duidelijk te maken. De minister wil kort daarna zelf ook nog gaan.

StickeractieDoor de stickeractie wordt de mensenrechtendialoog met het oerconservatieve koninkrijk onmogelijk gemaakt, aldus Timmermans. "En mogelijk ook nog schade voor Nederlandse bedrijven en banen.''

Frontale aanvalWilders noemde de handelsmaatregelen een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting die geen democraat kan accepteren. Volgens Timmermans moet je die vrijheid van meningsuiting hoog houden in Nederland en heeft iedere parlementariër die vrijheid hier. Maar Wilders ,,heeft iets gedaan met een vlag van een ander land, met het geloof van honderden miljoenen mensen, waardoor een regering in een ander land zich diep beledigd voelt. Daar heb ik mee te maken en dat moet ik proberen op te lossen'', zei de minister.

De Saudische ambassade in Den Haag wilde niet reageren.