Nieuws Actueel
De sloper die zijn droom leeft

Als kind droomde hij ervan om op een dag het grootste sloopbedrijf Nederland te runnen. Maar de ambitie om de zaak van zijn ouders uit te bouwen, maakte langzaam plaats voor een succesvolle carrière in de muziek. Vraaggesprek met Frans Duijts, ondernemer in de artiestenwereld.
De agenda van zanger Frans Duijts (36), onder meer bekend van de hit 'Jij denkt maar dat je alles mag van mij', staat in het weekend vol met optredens. Maar doordeweeks is hij nog altijd vaak op het sloopbedrijf van zijn ouders in Tiel te vinden. Het ondernemerschap is hem met de paplepel ingegoten.
Wanneer kwamen je ambities als zanger om de hoek kijken?"Eigenlijk op last van mijn vader. Ik was in 2002 al een tijdje actief als André Hazes-imitator toen ik tijdens een sloop door een asbestdak viel en een tijdje thuis kwam te zitten. Toen zei mijn vader: 'Kijk maar hoe ver je kan komen in de muziek. Het slopersbedrijf is er toch wel'."
Hoe is de rolverdeling binnen het bedrijf?"Mijn pa en ma zitten in de directie, mijn twee zussen doen de administratie, we houden 23 mensen aan het werk. We hebben ondertussen 60.000 vierkante meter in Tiel, waarvan 20.000 onder de kap. In die loodsen slaan we onze handel op. Vroeger was ik voorman in de asbestsanering, 24/7 op de zaak. Nu is mijn rol niet meer zo groot. Ik verdeel mijn tijd tussen mijn gezin en twee zaken: die van artiest en van sloper."
Kijken klanten weleens raar op als de BN'er Frans Duijts voor de deur staat?"Soms is het lachen gieren brullen. Bijvoorbeeld toen ik een paar jaar geleden aan de slag ging bij een renovatieproject van een oude school. Hele klassen liepen uit! De schooldirecteur zei tegen mijn pa: 'Meneer Duijts, we vinden het leuk dat u komt, maar laat uw zoon de volgende keer thuis'."
Wekt je bekendheid extra vertrouwen bij de klant?"Het opent wel deuren. Er zijn grote bouwbedrijven geweest waar we ineens op de koffie konden toen mijn zangcarrière vorm kreeg. Maar je hebt ook weleens dat ze denken: die heeft toch genoeg geld, laat maar zitten. Mijn vader zegt altijd: 'het is een dubbeltje op zijn kant met jouw bekendheid'."
Waarop ben je het meest trots als ondernemer?"Ik ben heel trots dat mijn ouders dit bedrijf binnen één generatie hebben opgebouwd. Dat ze dit allemaal bereikt hebben zonder opleiding. Mijn vader heeft tweede klas lagere school."
Is je vader je grote voorbeeld?"Zeker! Als ik een auto wil kopen dan overleg ik eerst met mijn pa. Sterker nog: ik wil dat hij mee gaat als ik de auto ga bekijken. Hij is mijn roerganger, en bovendien een hele goede vriend."
Wat is de belangrijkste ondernemersles die je van je vader hebt geleerd?"Eerlijk zijn: afspraken nakomen. We hebben weleens 100.000 gulden op een sloop toegelegd. Aan een andere sloop hielden we dan weer 100.000 gulden over. Dan heb je dus een half jaar voor Jan met de korte achternaam gewerkt. Dan is dat nou eenmaal zo."
Heb jij bij het opbouwen van je zangcarrière profijt gehad van je ervaring als ondernemer?"Als ondernemer in de artiestenwereld ben ik wel een vreemde eend in de bijt. Als ik duizend cd’s bestel, ga ik over de prijs in onderhandeling. Dat hadden ze nooit meegemaakt bij de perserij. En er wordt geen afspraak gemaakt waar ik niet vanaf weet. Ik wil de controle houden. Dat is de enige manier om je bedrijf te runnen. En als het dan misloopt, kun je van je fouten leren. Dat houdt je in de markt."
Zitten die twee carrierès elkaar weleens in de weg? In 2010 werden de vele optredens en het meedraaien op de zaak je te veel. "Dat was een levensles voor me. Ik was 32 en dacht: ik kan de hele wereld aan. Maar ik kon de wereld niet dragen. Daarom ben ik van vijf of zes naar twee of drie optredens op een avond gegaan. En elke woensdagmiddag heb ik papadag. Om kwaliteit te bieden, moet je jezelf beschermen. Het houdt je ook met beide benen op de grond. Overdag ben ik bezig met dubbeltjes en kwartjes. In het weekend komt het geld met grotere hoeveelheden binnen. Maar ik wil me daarin niet verliezen. Ik heb geleerd: geld verdienen is leuk, maar het moet niet ten koste van je gezondheid gaan."
Hoe zit het met die oude droom om van het sloopbedrijf het grootste van Nederland te maken? "Die is naar de achtergrond verdwenen. Je kan niet twee dingen tegelijk goed doen. Mijn zussen gaan het bedrijf overnemen. Mijn droom is nu om als solo artiest een stadion te vullen. Dan kan de Arena, het Gelredome of wat dan ook zijn. Daar zijn we nu met het hele team naartoe aan het werken."