Nieuws Actueel

De Spotify van de bankensector

Caroline Spilt 3 april 2015

Fintech startup zencap zeitung sz klein

Zencap is door de Süddeutsche Zeitung (SZ) als “Fintech-Start-up van het jaar 2015” onderscheiden. Mede-oprichter Matthias Knecht nam de prijs in ontvangst en daarbij had hij een duidelijke boodschap aan het publiek uit de financiële, economische en politieke wereld.

Op uitnodiging van de SZ kwamen de financiële experts, politici en zakelijke leiders uit heel Europa samen voor de “SZ Finance Day 2015” om te discussiëren over de toekomst van de financiële sector. Onder de deelnemers bevonden zich onder andere de president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi en voorzitter van Deutsche Bank. Als de snelst groeiende marktplaats voor bedrijfsfinanciering werd Zencap vertegenwoordigd door mede-oprichter en CEO Matthias Knecht.

SZ-financeEen speciaal hoogtepunt was dat in het kader van de lijst van SZ-Finance-oprichters, Zencap de eerste prijs kreeg en daarmee werd onderscheiden als “Fintech Start-up van het jaar 2015”. Matthias Knecht nam de prijs in ontvangst en maakte in zijn speech het volgende duidelijk: De banksector staat voor een ingrijpende en blijvende structurele verandering. Gebrek aan innovatie aan de kant van de traditionele banken, samen met een verlies aan vertrouwen bij de klant, zijn de oorzaak van die verandering. In plaats van eenvoudige en begrijpelijke producten te ontwikkelen met een duidelijk nut voor de klant, brengen banken alleen innovaties, die naar binnen gericht zijn. Dus eigenlijk innovaties, die alleen maar op de financiële branche zelf zijn gericht, maar niet op de klant.

Spotify“De bankwereld wordt op zijn kop gezet net zoals Amazon de retail of Spotify in de muziekindustrie een revolutie teweeg heeft gebracht”, aldus Matthias Knecht. Nieuwe technologieën zijn de motor achter de 'democratisering van de financiële sector' – met als consequentie dat invloed en macht verschuiven van de banken naar de klant. Deze structurele verandering betekent volgens Knecht een cultuuromslag die onomkeerbaar is.

Klant centraal“Het MKB, kleine en middelgrote bedrijven, komen naar ons, omdat ze zich niet serieus genomen voelen door de banken”, zegt Matthias Knecht. “Beleggers zijn op zoek naar een andere vorm van beleggen, die transparant is en een goed rendement oplevert. Wij zien de award van de SZ daarom als een bevestiging van ons dagelijks werk om de klant weer centraal te stellen.”