Nieuws Actueel

De tien meest nutteloze keukenhulpjes

Charlotte van Genderen 24 november 2015

Miskopenkeukenapparaatblenderbroodbakmachine1065

Denk je iemand blij te maken met zo'n ultragezellige pizzarette of ambachtelijke pastamachine, staat-ie een jaar later te verstoffen in het achterste keukenkastje. Daarom deze top-10 van keukenapparatuur die u beter niet kunt kopen tijdens de feestmaand.

1 Pastamachine

Met stip de koning onder de keukenlijken. Na één wanhopige avond van deeg kneden, deeg laten rusten, deeg acht keer rollen, deeg laten drogen, deeg snijden tot pasta en pasta laten drogen op een speciaal rekje (nóg een keukenlijk!) is je keuken een slagveld van deeg- en meelresten en denk je: dat was best lekker, maar die spaghetti van Grand'Italia is eigenlijk óók best te doen.

2 Broodbakmachine

Het klonk zo mooi: elke ochtend je eigen baksel uit de machine halen, je huis doortrokken van de geur van versgebakken brood. En dat was nog vóór tarwe door de antibroodmaffia werd weggezet als satansgebroed. Maar inmiddels eet je geen koolhydraten meer. Bovendien raakte je die enorme machine toch al niet meer aan, want bij nader inzien zijn die lompe, vierkante broden wel érg snel oudbakken. En is dat apparaat een hinderlijke sta-in-de-weg sinds de slowjuicer zijn intrede deed.

3 Slowjuicer

Koop een slowjuicer, houden gezondheidsgoeroes ons voor, want die perst de vruchten en groentes zo langzaam tot een sapje dat alle goede stoffen behouden blijven. Een paar weekenden houd je het vol. Maar uiteindelijk vind je al dat hakken, snijden en schoonmaken te veel gedoe en koop je weer gewoon een fles spinazie/mango/wortelsap bij de Appie. Volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan 'moeten enzymen sowieso kapot' en maakt het niet uit of je lichaam of een sapcentrifuge dat doet.

4 Tajine

O, wat zijn we multiculti met onze Marokkaanse tajine. Regelmatig laten we een lams-, kip- of visstoof úren pruttelen, met rozijnen en pruimen en een flinke schep ras el hanout. Toch? Of is je de lol al vergaan nadat je het ding eerst een nacht moest laten weken, daarna insmeren met olijfolie, op 150 graden in de oven zetten, laten afkoelen, afwassen en nogmaals insmeren met olie? We vermoeden het laatste.

5 Chocoladefontein

Het was dé kerstpakkethit van 2009. Half Nederland kreeg van de baas een chocoladefontein 'want zo leuk om met de kinderen lange vingers, aardbeien en marshmallows in de warme chocola te dippen'. Ja leuk, nu heb je na het gourmetten niet alleen een vette baklucht in je huis, maar ook met chocoladevingertjes bestempelde muren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schoonmaken van dat ding.

6 Mosselpan

Gekocht in een vlaag van verstandsverbijstering, na een zomer in Zeeland waar we zin in mosselfeesten kregen. Bij thuiskomst meteen zo'n feest gehouden voor alle buren, hartstikke leuk en met sauvignon blanc overgoten, maar die plompe pan heeft inmiddels zijn glans verloren. Letterlijk, door de roestplekken en het stof.

7 Pizzarette

Nóg leuker dan gourmetten of fonduen, juichten de reclamefolders: de pizzarette. Met z'n allen om een terracottakleurig oventje zitten en pizzaatjes bakken is geinig voor één keer, maar 'pizzaretten' verveelt sneller dan gourmetten, omdat er weinig te variëren valt. Bovendien is het oventje wel erg lelijk en waar láát je dat ding in vredesnaam? In de gangkast is geen plek meer, want daar staan al een pastamachine, broodbakmachine, slowjuicer, chocoladefontein en cupcakemaker.

8 Cupcakemaker

Vooral ouders van dochters in de leeftijd van 6 tot 12 jaar vielen de afgelopen jaren ten prooi aan de cupcakemaker. Toegegeven, met hun vriendinnetjes hebben ze heel wat woensdagmiddagen gebakken, geglazuurd en versierd. En pa en ma mochten de rest van de mierzoete cakejes wegwerken, want de meiden waren er inmiddels kotsmisselijk van. De lol is er nu af, de beautyblog is the next big thing en de cupcakemaker (felroze) staat tussen talloze (paarse en babyroze) collega's op Marktplaats. In dezelfde categorie: het wafelijzer en de popcakemaker. De popcakemaker, ja. Voor cakebolletjes op een stokje. Echt waar.

9 IJsmachine

In een vlaag van verstandsverbijstering gekocht na een zonovergoten midweekje Venetië, waar je avond na avond met een gelato fragola e limone deelnam aan de passeggiata (het sociale ritueel van het flaneren). Maar terug in Nederland is het kil, druilerig en somber en grijp je eerder naar je oude vertrouwde tosti-ijzer dan naar je ijsmachine, die trouwens ook helemaal niet in je vriesvakje blijkt te passen. En als de zon tóch eens doorbreekt, is een tripje naar ijssalon Venezia snel gemaakt.

10 Ananassnijder

Veel keukenlijken bezetten op hinderlijke wijze een kastje of plank, maar vergeet de keukenla niet. De keizer van de keukenlade-lijken is de ananassnijder. Daar ligt hij dan met z'n onhandige formaat. Je schafte 'm aan voor de slowjuicer, maar geef toe: koop je niet stiekem liever zo'n bakje voorgesneden ananasstukjes bij de supermarkt? Overprijsd, zeker, maar zo makkelijk. En hoe vaak eet je eigenlijk ananas? Lang niet zo vaak als een appel of banaan, dachten wij zo.