Nieuws Actueel

De Tuinfabriek: tuinieren in de betonnen jungle

Martijn Vervest 16 juli 2014

Met een kar langs de supermarkt en visboer om restafval op te halen. Voor medewerkers van De Tuinfabriek in Utrecht is dat de normaalste zaak van de wereld. Op het dak van Winkelcentrum Hoog Catharijne onderhouden ze een stadstuin die volledig draait op overblijfselen van de winkels eronder. Ondernemers zien hun restafval terug als komkommer, tomaat of ei. Donderdag wordt de nieuwste uitbreiding van de stadstuin geopend, de Soepkeuken. "Hiermee is de cirkel weer rond." Een deel van de opgehaalde restproducten dient als voer voor de kippen, een ander deel wordt gecomposteerd. Zo maken ze van voedsel dat anders weg gaat toch weer iets bruikbaars. SoepkeukenDonderdag opent de nieuwste uitbreiding van de stadstuin haar deuren, de Soepkeuken. Van restafval dat nog goed genoeg is wordt in de keuken bouillon getrokken. De bouillon, aangevuld met verse groente, gaat daarna weer terug naar het winkelcentrum. "Hiermee is de cirkel weer rond", zegt Lieke Timmermans, woordvoerder van De Tuinfabriek. Kunstwerk Het is volgens Timmermans niet de bedoeling om met De Tuinfabriek te 'bewijzen' dat voedselproductie op een andere manier kan worden vormgegeven. "Het is in de eerste plaats een kunstwerk, en kunst heeft geen doel." Omwonenden Omwonenden runnen de tuin. Ze bewateren de gewassen en voeren de kippen. Veel overlast brengt het 'nieuwe groen' niet met zich mee. "Daar hebben we nog niets over gehoord, iedereen is eigenlijk heel enthousiast."