Nieuws Actueel

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken

Francien van Zetten 11 december 2015

Moenenmarikenerikwiesenspeciaalzaak1065

Ooit een puzzel gezien van 32.000 stukjes? Bij Moenen & Mariken staat een stevige doos in de etalage met zo'n mammoetpuzzel. Uitgelegd biedt de puzzel een blik op New York en beslaat hij 5,5 bij 2 meter. ,,Het is een eyecatcher," zegt Erik Wieser met een glimlach tegen De Gelderlander. ,,Een op de tien voorbijgangers blijft staan en kijkt nog eens goed. We hebben er ook eentje van 18.000 stukjes."

Negentien jaar geleden richtte de Nijmeegse ondernemer Moenen & Mariken op. Via een vriend kwam hij in aanraking met de spellenwereld. ,,Nijmegen had in 1996 geen spellenwinkel, terwijl er ooit wel wat in deze stad zijn geweest. De vorige winkel verkocht alleen spellen voor volwassenen, terwijl ik me op een breder publiek richt." De naam van de winkel verwijst naar het mirakelspel Mariken van Nimwegen uit de zestiende eeuw. Zij laat zich verleiden door de duivel, vermomd als Moenen. ,,Mariken staat voor het goed en Moenen voor het kwaad, de strijd tussen goed en kwaad zie je in veel spellen terug."

Zijn winkel aan de Van Welderenstraat in de binnenstad van Nijmegen biedt onderdak aan een grote collectie spellen en puzzels voor jong en oud. Van kinderspellen als Mikado, Ezelen en het nieuwe Koehandel tot de klassiekers Monopolie, Stratego, Trivial Pursuit en De kolonisten van Catan. Naast de bordspellen, miniatuurspellen, rollenspellen en puzzels zijn er breinbrekers in allerlei varianten, waarvan de vrolijk gekleurde Rubiks kubus de bekendste is. ,,We hebben zo'n 2500 puzzels en ongeveer net zo veel verschillende spellen," vertelt Erik Wieser. ,,Inclusief een collectie Amerikaanse spellen. Daarvoor weten mensen uit het hele land en zelfs uit het buitenland ons te vinden."

Spelletjesfanaten en puzzelliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Moenen & Mariken, computergames vind je er echter niet. ,,Deze winkel is helemaal unplugged, op een batterij in een enkel kinderspel na," zegt Erik Wieser. ,,Dat is voor mij de grens."

InteractieZelf is hij niet zo'n spelletjesman, bekent Erik Wieser wonderlijk genoeg. Hij speelt wel roleplaying games, maar dat is het. ,,Mensen zeggen vaak: ik wil graag een leuk spel. Maar dat is voor iedereen iets anders. Het is dan aan ons om uit te vogelen welk spel het best bij de interesse van iemand past en daarin advies te geven. Die interactie met mensen vind ik heel leuk."

De weken voor sinterklaas en Kerstmis kenschetst Erik Wieser als onze Olympische Spelen. Ticket to Ride, waarbij de spelers verbindingen leggen tussen steden en geheime opdrachten uitvoeren, is de laatste vijf jaar een populair gezelschapsspel. De vijf jaar daarvoor was dat Carcassonne, de opvolger van De kolonisten van Catan uit 1995. ,,Er zijn klanten die komen één keer per jaar in december een spel kopen, anderen komen bijna elke week."

Wie: Erik Wieser

Wat: spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken

Waar: Van Welderenstraat 70, Nijmegen

Website: moenen-en-mariken.nl