Nieuws Actueel

Debat MH17: Kabinet wist niets over zware luchtdoelwapens (video)

Van onze redactie 5 februari 2015

Volgens Han ten Broeke (VVD) loopt een Kamerlid kans het onafhankelijke onderzoek voor de voeten te lopen als hij zich te veel in het onderzoek mengt. Volksvertegenwoordigers hebben naar de mening van Michiel Serveas (PvdA) de ,,heel dure plicht om uiterst zorgvuldig om te gaan met de nasleep van deze vreselijke ramp''.

SP, D66, CDA, PVV en Groep Bontes blijven aandringen op meer informatie. Sjoerd Sjoerdsma (D66) zei ,,steeds meer vragen over dit dossier'' te hebben. Zo blijft hij zich afvragen waarom het neerschieten van twintig vliegtuigen en helikopters in de maanden voorafgaand aan de ramp met de MH17 geen reden was om de Nederlandse luchtvaartautoriteiten te waarschuwen.

Afwachten Servaes zei dat nabestaanden van slachtoffers hebben laten merken dat zij het liefst enige terughoudendheid zien en de onderzoeken van de Onderzoekraad voor Veiligheid en OM willen afwachten. Sjoerdsma wees erop dat hij ook brieven van nabestaanden krijgt waarin hem juist wordt gevraagd door te gaan met vragen.

Alle partijen willen weten wat het gevolg van de ramp voor de huidige luchtveiligheid is. Hoe wordt op dit moment omgegaan met conflictgebieden zoals Irak en Syrië?, willen alle partijen weten. De ramp met vlucht MH17 heeft heel duidelijk gemaakt dat het systeem niet werkt, zei Kees van der Staaij (SGP).