Nieuws Actueel

Decembermaand was slecht

Rik Nizet 5 februari 2014

De detailhandelsverkopen in de eurolanden zijn in december met 1,6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

De daling was veel sterker dan verwacht, economen rekenden gemiddeld op een afname met 0,7 procent. Verder bleek uit een nieuwe schatting dat de winkels in november minder goed draaiden dan eerder gedacht. De verkopen namen in die maand met 0,9 procent toe, in plaats van de eerder gemelde plus van 1,4 procent.

EurolandenDe winkels in de eurolanden verkochten in december gemiddeld 1 procent minder dan in de laatste maand van 2012. Hier werd gerekend op een toename met 1,5 procent, na een stijging met 1,3 procent in november.

DuitslandOp jaarbasis was de daling het sterkst in Duitsland, waar de detailhandelsverkopen met 2,4 procent afnamen. België en Finland volgden met minnen van respectievelijk 1,9 en 1,3 procent. De sterkste groei werd met een plus van ruim 9 procent gemeten in Luxemburg. Cijfers over de ontwikkeling van de Nederlandse detailhandel zijn nog niet beschikbaar.

VoedingDe uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lagen in december gemiddeld 1,6 procent lager dan een jaar eerder. Andere winkels in de eurozone verkochten 0,4 procent minder dan in de laatste maand van 2012.