Nieuws Actueel

'Deel geen shit' tegen pesten op internet

Van onze redactie 30 oktober 2014

Met die boodschap begint de Nationale Academie voor Media en Maatschappij donderdag een antipestcampagne.

Seksfilmpjes Onder de naam #Sharegeenshit roept het instituut jongeren op geen scheldberichten, naaktfoto's of filmpjes van gevechten te delen via sociale media. Directe aanleiding voor de campagne was het nieuws dat op meerdere scholen in Brabant seksfilmpjes circuleerden. Maar dit gebeurt op veel meer scholen. Actualiteitenprogramma EénVandaag ondervroeg 1500 (oud-)scholieren. Van hen zei 55% dat op hun school wel eens zo'n naaktfilmpje in omloop was geweest. En 1 op de 10 leerlingen wordt wel eens gepest op internet.

"Jongeren willen erbij horen, of ze doen het uit leedvermaak", verklaart NAMM-directeur en jeugdtrendwatcher Bamber Delver. "We hebben gekeken wat werd gezegd over de pijpvideo van Dave Roelvink (zoon van Dries Roelvink van wie een seksfilmpje razendsnel verspreid werd op internet, red.). Jongens vonden hem stoer, meiden noemden het meisje in beeld een slet. De jongeren die opkomen voor dat meisje waren op een hand te tellen."

Mededader Niet-pesters die toch vervelende filmpjes of foto's op internet verspreiden, doen echter net zo goed mee aan dat pesten, vindt hij. "Op dat 'mededaderschap' willen wij de nadruk leggen." Omstanders worden, onder meer met een filmpje en postermateriaal voor scholen, op die rol gewezen. "We zullen de video delen op Twitter en Facebook, en ook meetwitteren als weer een seksfilmpje wordt verspreid."