Nieuws Actueel

Defensie: geen zwarte lijst journalisten

Van onze redactie 16 april 2015

Image 4860567

,,Het is een onzinverhaal, waardoor wij worden beschadigd", zegt een woordvoerster van Defensie donderdag. Ze reageert op een bericht van het tv-programma EenVandaag, dat citeert uit een interne Defensiemail.

Hartenkreet Die mail is volgens de Defensiewoordvoerster ,,een hartenkreet van een Defensiemedewerker die teleurgesteld was over een uitzending van EenVandaag. Het was geen medewerker van de afdeling communicatie". In een verklaring zegt zij verder: ,,Journalistieke vrijheid is een groot goed, het aanleggen van een zwarte lijst verhoudt zich ook niet met de vrijheid van pers en staat haaks op het beleid van het ministerie van Defensie waarin transparantie een belangrijk vertrekpunt is.”

Op het matje roepen In de mail waar EenVandaag over beschikt, corresponderen de Defensiemedewerkers over enkele reportages van Dossier EenVandaag. In die uitzendingen wordt kritisch bericht over de manier waarop Defensie omgaat met oud-medewerkers. In de mail staat de gewraakte passage: ,,Ik denk dat de journalist (…) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." De DCO staat voor Directie Communicatie.

De journalistenvakbond NVJ heeft bij Defensie om opheldering gevraagd, want ,,een zwarte lijst past niet in een democratie. Je denkt daarbij eerder aan Noord-Korea dan aan Nederland. Wij vinden het alarmerend," aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.