Nieuws Actueel

'Defensie Nederland niet geraakt door hack'

Van onze redactie 13 januari 2015

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn 'de Nederlandse veiligheidsbelangen niet in het geding geweest'.

Centcom Ook is er geen aanleiding te denken dat er informatie van Nederlandse militairen is verspreid. Als dat wel het geval is, krijgt Hennis dat van de Amerikanen te horen, zei ze dinsdag in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Han ten Broeke had haar naar het vragenuurtje geroepen naar aanleiding van de hack bij Centcom, het centraal commando over de Amerikaanse troepen in vooral het Midden-Oosten.

Het centraal commando coördineert ook de internationale strijd tegen Islamitische Staat (IS), waaraan Nederland in Irak deelneemt. ''De door Centcom aangestuurde operaties zijn niet gecompromitteerd'', zei Hennis. De informatie die door de hack is gelekt, lijkt volgens haar ook niet geheim te zijn. Veel documenten en afbeeldingen die naar buiten zijn gekomen, zijn eerder op openbare websites gepubliceerd, aldus de minister.

Cyber security Ze benadrukte dat Nederland, coalitiepartners, de NAVO en de Europese Unie voortdurend aandacht hebben voor 'cyber security'. Niemand kan garanderen dat er nooit iets misgaat, maar volgens Hennis wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Zo zet Defensie in Nederland nooit geheime informatie op commerciële servers, zei ze.