Nieuws Actueel

Delta Lloyd verliezer op positieve beurs

Van onze redactie 22 december 2014

Aan het einde van de ochtend stond de AEX-index in Amsterdam 1 procent in de plus op 422,55 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 632,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent.

,,De rust is teruggekeerd na de achtbaanrit van vorige week'', concludeerde Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments. ,,We lijken toch nog een net einde van het jaar te krijgen, terwijl de jaarwinsten vorige week nog verdampten. Wat dat betreft mag er nu een strik omheen en kunnen de boeken dicht.''

Dissonant

Delta Lloyd was de enige dissonant in de AEX, met een min van 4,4 procent. De verzekeraar kreeg een boete van 22,8 miljoen euro van DNB, omdat er onzorgvuldig zou zijn gehandeld bij de invoering van nieuwe rekenregels. DNB eist bovendien het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen. Delta Lloyd vindt die maatregelen disproportioneel en heeft daarom een rechtszaak aangespannen.

Bij de kleinere fondsen verloor winkelbedrijf Macintosh 18 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf bevestigde, naar aanleiding van een via De Telegraaf uitgelekte interne mail, dat de omzet bij schoenenketens Invito en Manfield behoorlijk achterloopt op de begroting.

Uitblinkers

Aan de oliesector gerelateerde bedrijven hoorden bij de uitblinkers in de AEX. Shell, Fugro en SBM Offshore kregen er 1,5 tot 3,5 procent bij, terwijl de olieprijzen weer wat herstel toonden. De prijs van een vat Brentolie steeg met 1,2 procent naar 62,12 dollar, terwijl Amerikaanse olie 0,9 procent duurder werd op 57,63 dollar per vat.

In Kopenhagen ging het aandeel Bang & Olufsen 8,5 procent onderuit. De producent van luxe audio- en televisieapparatuur waarschuwde voor een operationeel verlies in het lopende boekjaar.

De euro werd voor 1,2260 dollar verhandeld, tegen 1,2227 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.