Nieuws Actueel

Den Bosch is bang voor tekort aan kantoren

Den Bosch snakt niet alleen naar meer betaalbare woningen. De vraag naar kantoren groeit ook. Reden voor B en W om het beleid te herijken. In september buigt de gemeenteraad zich over het kantorenbeleid 2017-2025, schrijft De Gelderlander.

MIESKE VAN ECK | Foto olaF smit 19 juli 2017

Sloop Rabobank9713

In 2014 werd het beleid ook al herzien, omdat er tijdens de crisisperiode een groot overschot was aan kantoorruimten. Dat leidde tot het verbouwen van leegstaande kantoren tot woningen. Nu de economie aantrekt, zijn bedrijven op zoek naar meer vierkante meters, maar ook naar plekken waar ze gezien mogen worden.

Vraag en aanbod

De vraag naar zichtlocaties langs de snelweg of karakteristieke panden in de binnenstad groeit. Over enkele jaren kan al een tekort ontstaan. Daarom wil de gemeente nu al toewerken naar verruiming en verduurzaming van het kantooraanbod. Bedrijfsmakelaar Lucas van der Aa van Willaarts en Willaarts in Den Bosch merkt ook dat er beweging in de kantorenmarkt zit. En niet, zoals vaak het doel was tijdens de crisis, om er een lagere huurprijs uit te slepen. ,,Veel kleine, startende bedrijven zijn bijvoorbeeld toe aan verdere groei", zegt hij. Zij kijken vooral naar duurzaamheid en kwaliteit.

Leegstand

Toch gaat Den Bosch ook door met het herscheppen van kantoren in woningen. De vroegere Rabobank aan de Helftheuvelweg is een goed voorbeeld. Die wordt helemaal gestript en er komen 82 appartementen in. Eerder kregen belastingkantoren aan de Kooikersweg al een woonbestemming. Volgens het college staan er nog genoeg kantoren leeg, waar woningen in kunnen. Van der Aa beaamt dat kantoren op sommige plekken niet gewild zijn. De verouderde panden aan de rand van het High Tech Park in de Maaspoort bijvoorbeeld zijn volgens hem moeilijk te verhuren. Een paar ervan zijn al verbouwd tot woningen.

Verandering

De vraag verandert ook. Onder meer de academie voor datawetenschap JADS trekt bedrijven aan, die iets anders willen dan een traditioneel kantoor. Voor die categorie wordt de monumentale Grassofabriek aan de Parallelweg verbouwd tot verzamelgebouw voor startende ondernemers in de informatietechnologie. Bedrijven die graag in de buurt van het station zitten, kunnen de komende twee, drie jaar nog terecht in het Paleiskwartier, maar daarna is de grens bereikt. Het college richt zich daarom nu vast op verruiming van de mogelijkheden op de bedrijventerreinen De Brand en Rosmalenseplas. Daar wil het kantoren mogelijk maken, waar nu enkel gemengd gebruik (bedrijf plus kantoor) mogelijk is.