Nieuws Actueel

Derde generatie autorijschoolhouder in Borculo

Van onze redactie 16 juni 2015

Rijschoolhouder Rob en Nel Lars Smook

Het veranderen van de naam van de rijschool is geen optie voor Bais. "Ik denk niet dat dat handig is. Iedereen kent Rob & Nel. Onze klanten krijgen we vooral dankzij mondreclame. Mijn opa gaf les aan jongens en meisjes waarvan de kleinkinderen nu weer van mijn vader en mij les krijgen. De naam Rob & Nel houden we voorlopig mooi in stand."

Baan opgezegdBas Bais heeft een even gedenkwaardige als rare week achter de rug. Per 9 juni heeft hij zijn baan opgezegd bij Bronkhorst High Tech BV in Ruurlo om zijn leven volledig als zelfstandig ondernemer te vervolgen. "Het idee is een beetje ingedaald. Maar het was wel even een heel bijzondere beleving. De afgelopen tien jaar gaf ik parttime rijles en had ik al uren bij mijn werkgever ingeleverd. Maar ik had altijd nog wel die zekerheid van een vaste baan. Ofschoon ik best ondernemend van aard ben, laat je toch iets los als je je baan opzegt."

‘Duitse deuk’Rijschool Gerrit Nijmeijer was in de jaren zestig een begrip in Borculo. De grondlegger van de rijschool was zijn tijd op organisatorisch gebied bovendien ver vooruit. Bais' opa zat namelijk niet vastgebakken aan een speciaal automerk. Eén van de eerste lesauto's van Nijmeijer had in de familie de bijnaam 'Duitse deuk'. "Het was een Opel, waarvan we het type niet meer hebben kunnen achterhalen. Had hij als schadeauto uit Duitsland gehaald. Met diverse deuken erin. Die deuken waren er al lang uit gehaald, maar die naam heeft hij altijd gehouden. Opa Gerrit was ook heel ondernemend, in die zin dat hij intensief bezig was met de kwaliteit van het instituut rijopleiding. Dat gevoel heb ik zelf ook wel. Mijn moeder had dat minder. Die had naast het lesgeven de zorg voor haar kinderen. Mijn vader was uitbater van café Le Mouilleur in de Hofstraat. Daar is hij later mee gestopt om fulltime de rijschool te doen."

VerkeerspleinBais vouwt een ontwerp van een verkeersplein uit op de tafel, getekend in opdracht van grootvader. "Samen met een aantal vakbroeders wilde hij achter de Hanzehof in Zutphen een dergelijk verkeersplein creëren, waar nieuwe kandidaten de eerste lessen konden krijgen. Het plein heeft alles dat je op de openbare weg ook tegenkomt, behalve medeweggebruikers. Beginnende kandidaten konden dus in alle rust de eerste basisbeginselen van het autorijden leren om vervolgens echt de weg op te gaan. Ook waren daar mogelijkheden om kinderen ongestoord wegwijs in het verkeer te maken en fietsexamens af te nemen. De gemeente zou het aanleggen, rijscholen betaalden er een vorm van huur voor. Helaas werd opa ongeneeslijk ziek en is dit plan nooit doorgegaan", aldus Bais."Hij pleitte er ook voor om de rijopleiding in het reguliere onderwijs te integreren. Zover is het nooit gekomen, maar het geeft allemaal wel aan hoe mijn opa met zijn vak bezig was. Hij was overigens ook medeoprichter van brancheorganisatie BAN."In de genenDe ondernemersgeest zit ook bij Bas Bais in de genen. Of Bas ooit nog werk gaat maken van een verkeersplein zal de tijd leren. Hij wuift het plan in ieder geval niet achteloos weg. "Ik ga mij zeker bezighouden met het waarborgen van de kwaliteit van onze rijschool. Dat hebben we op onze manier altijd gedaan. Iemand die bij Rijschool Rob & Nel in de auto stapt moet er van verzekerd zijn dat hij of zij zo goed en zo snel mogelijk examen kan doen", verklaart de Borculose rijschoolhouder. "De drukte in het verkeer is enorm, en de lesduur die je nodig hebt om je goed en veilig in het verkeer te bewegen is daardoor langer geworden dan in de tijd van mijn opa. Dat moet ik soms echt uitleggen. Ouders zijn de laatste twintig jaar meegegroeid in de toenemende drukte op de weg en hebben daar aan kunnen wennen. Hun kinderen gaan voor het eerst met een auto de weg op en op dat moment komt er heel wat op ze af."

Foto: Lars Smook