Nieuws Actueel

Dertien Utrechtse prostitutiepanden in één koop

De dertien voormalige prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat gaan per direct in de verkoop. Voor de nieuwe eigenaar gelden strikte voorwaarden, schrijft het AD.

NILS DE KRUIJFF | FOTO ANGELIEK DE JONGE 10 juli 2017

Acdj2016 06 16acdj2016 06 16 MGL8487

De gemeente Utrecht, die de dertien panden vorig jaar voor 5,9 miljoen opkocht om prostitutie onmogelijk te maken, stelt als uitdrukkelijke voorwaarde aan de nieuwe eigenaar dat de Hardebollenstraat een geheel wordt. De huidige bewoners, van wie een aantal heeft aangegeven het pand te willen kopen, krijgen die mogelijkheid niet. De gemeente is bang dat dan de eenheid van de straat niet uit de verf komt.

Horeca

In de nieuwe Hardebollenstraat is plaats voor maximaal vier horecagelegenheden. De straat moet verder een mix van kleinschalige horeca, ateliers en creatieve winkeltjes worden. Een klankbordgroep, met daarin omwonenden, heeft meegesproken over de voorwaarden waaraan de nieuwe Hardebollenstraat moet voldoen.

Ontwikkelaars

De Utrechtse ontwikkelaars Dick Hoek en Willem Klaassen, onder meer bekend van het Eye Hotel aan de Wijde Begijnestraat, willen de Hardebollenstraat graag onder handen nemen, zo lieten ze eerder al in het AD weten. ,,Wij zouden in deze straat graag alle panden willen kopen'', zei Hoek. ,,Zo kunnen we de straat ook in z'n geheel aanpakken en duurzaam restaureren. Op basis van oude foto's uit 1930 willen we de gevels in oude glorie herstellen. De kleine, individuele pandjes, die het nu zijn, willen we verder benadrukken. We willen elk pand apart een bestemming en functie geven. Onderscheidend van elkaar, maar samen een eenheid.''

Interesse

Hoek en Klaassen hopen er een straatje in de sfeer van de 9 straatjes in Amsterdam van te maken. ,,We denken aan een mix van kleinschalige horeca, specialistische winkels, met wonen en eventueel met een hotelfunctie op de verdiepingen. Deze laatste kunnen worden ondersteund vanuit ons Eye Hotel.'' Nu de voorwaarden bekend zijn zegt Hoek dat hij zeker een van de kandidaten is. ,,De voorwaarden spreken ons op grote lijnen aan. Wij zijn zeer geïnteresseerd.''

Lees ook: Utrechtse zorg schreeuwt om personeel