Nieuws Actueel

'MKB moet hervormen om faillissementen te voorkomen'

Bijna 30 procent van het Nederlandse MKB denkt dat verandering van het bedrijfsmodel nodig is om niet binnen vijf jaar failliet te gaan. Dat blijkt uit de Exact MKB Barometer 2016, een jaarlijks onderzoek naar trends binnen het midden- en kleinbedrijf onder 2500 ondernemers in Europa en de VS.

De Ondernemer 1 juli 2016

Mkb onderzoek

DigitaliseringMeer dan 40 procent van de Nederlandse bedrijven doet al onderzoek naar nieuwe bedrijfsmodellen, maar slechts drie procent is al daadwerkelijk aan het hervormen. Met name de middelgrote bedrijven denken dat verandering essentieel is. Dit is volgens Exact te verklaren door de impact van digitale nieuwkomers op de middelgrote bedrijven. Digitalisering is dan ook topprioriteit voor zowel de kleine als de middelgrote bedrijven.

GroeiDe meerderheid van het Nederlandse MKB ziet de toekomst positief in: 80 procent verwacht te groeien. Dit sentiment wordt gedeeld in de rest van Europa. Om dit mogelijk te maken wordt in Nederland vooral gefocust op online sales (30 procent), het aannemen van flexibel personeel (23 procent) of meer eigen personeel (22 procent).

“Het steeds slimmer inzetten van technologie kondigt een periode van snelle groei en efficiency aan”, aldus Erik van der Meijden, CEO bij Exact. “Meer dan een kwart van de respondenten geeft aan moeite te hebben mee te komen in alle technologische veranderingen.” Van Der Meijden ziet hierdoor kansen verloren gaan. “Als bedrijf moet je blijven vernieuwen om mee te komen."