Nieuws Actueel

'Desert proof' dankzij Almelo

Bram de Vrind 14 juli 2014

JSF-piloten kunnen straks zorgeloos door de snikhete woestijn taxiën, dankzij een bedrijf uit Almelo. Het Nederlandse luchtvaarttechnologiebedrijf Aeronamic gaat speciale systemen maken voor de JSF-straaljager (F-35). Daarover heeft Aeronamic een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell, maakte de onderneming uit Almelo maandag bekend.

Straaljager toch niet zo'n cashcowJSF komt oet Twente

Met de opdracht is een bedrag van ten minste 300 miljoen dollar (ruim 220 miljoen euro) gemoeid. Het is de bedoeling dat Aeronamic komende decennia voor zeker 3000 JSF's een systeem maakt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Volgens een woordvoerder is Aeronamic de enige partij in Europa die de vereiste vaardigheden bezit. Bij het bedrijf werken 50 technici aan de klus.

AfgebouwdEr zijn al bijna 100 JSF's helemaal afgebouwd. Voor die toestellen heeft Honeywell het ingewikkelde systeem zelf gemaakt. Maar vanaf volgend jaar besteden de Amerikanen dat werk uit aan Aeronamic.

UrecoAeronomic is een mkb-bedrijf dat sinds 2005 op eigen benen staat. Daarvoor was het een onderdeel van uraniumverrijker Urenco. Bij de onderneming werken ongeveer 150 mensen.

1 miljardNederlandse bedrijven verdienen flink aan de productie van de JSF. Vorige maand nog sleepte Fokker Elmo een bekabelingsopdracht binnen van bijna 150 miljoen euro. In totaal is door het bedrijfsleven hier al voor meer dan 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald. De branche rekent in totaal op 8 tot 10 miljard euro aan productieopdrachten gerelateerd aan de JSF. Ook aan het onderhoud van de straaljagers kan daarna mogelijk nog veel geld verdiend worden.

2019De Nederlandse regering heeft besloten 37 F-35-toestellen te kopen. Het is de bedoeling dat die vanaf 2019 de F-16 vervangen.