Nieuws Actueel

Deskundige: aanpak obesitas in Nederland faalt

Van onze redactie 17 januari 2015

Van Rossum richtte samen met kinderarts-endocrinoloog Erica van den Akker het Centrum Gezond Gewicht op, onderdeel van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het centrum werd in 2014 officieel geopend. Van Rossum won in december De Nationale Wetenschapsquiz.

Gemiddelden 47% van de Nederlanders heeft overgewicht, zegt van Ropssum. Maar bij behandelingen wordt alles op groepsniveau bekeken: "Gemiddeld werkt dit dieet of deze therapie goed. Er wordt nauwelijks naar individuele factoren gekeken. Obesitas is niet 1 pot nat. Het is belangrijk eerst te onderzoeken welke factoren bijdragen aan overgewicht; van een ongezonde leefstijl tot onderliggende problemen als erfelijke aanleg, een traag werkende schildklier of medicijngebruik. Daarnaast zijn psychische en sociale factoren heel belangrijk."

Maagverkleining Ondertussen is een maagverkleining het enige wat op grote schaal wordt vergoed door zorgverzekeraars, omdat die vaak het meest effectief is. Terwijl, onderstreept Van Rossum, met niet-chirurgische behandelingen ook een groot deel van obese mensen goed te behandelen is. "Het is pervers hoe het nu gaat. Een chirurgische ingreep als een maagverkleining is gemiddeld succesvol, maar heeft een keerzijde. 17% van de patiënten krijgt op korte termijn complicaties, op lange termijn ontstaan onder andere vitamine- en mineralentekorten waardoor je levenslang supplementen moet slikken en onder controle moet blijven. 20% komt toch weer aan."

Volgens Van Rossum komt iemand voor een maagverkleining in aanmerking bij een Body Mass Index (verhouding lengte en gewicht) van 40. "Patiënten met een BMI van 37 krijgen te horen dat ze 'maar even moeten wachten tot hun BMI hoog genoeg is'."

Geheel Bij het Centrum Gezond Gewicht wordt naar de ‘mens als geheel’ gekeken: naast eet- en beweeggedrag wordt een genetisch profiel gemaakt en worden de hormonale toestand, psychische factoren en de sociale context in kaart gebracht.