Nieuws Actueel

Detailhandel bloeit op

Rik Nizet 5 maart 2015

Detailhandel cijfers in de lift 335

De Nederlandse detailhandel heeft in de laatste drie maanden vorig jaar weer de weg omhoog gevonden na een kleine dip in het voorgaande derde kwartaal. De omzet nam met 1,5 procent toe, de grootste stijging sinds het eerste kwartaal van 2011. Mede door de groei in het vierde kwartaal noteerde de detailhandel, na twee jaar met omzetdalingen, voor heel 2014 een plus van 0,5 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het herstel in het vierde kwartaal is volledig toe te schrijven aan het feit dat winkels meer producten verkochten. De verkopen stegen ten opzichte van een jaar geleden met 2,2 procent, de sterkste groei in zeven jaar tijd. Het was voor het derde kwartaal op rij dat er meer artikelen over de toonbank gingen. De prijzen blijven nog wel steeds dalen.

DetailhandelDat de omzet van de detailhandel over heel 2014 met een half procent steeg, komt ook voornamelijk doordat vorig jaar voor het eerst in zes jaar de verkopen zijn gegroeid.

LevensmiddelensectorDe groei deed zich zowel in de levensmiddelensector voor als in de non-foodsector. In de eerste sector kwam de groei vooral van supermarkten, de speciaalzaken lieten een terugval zien. De non-foodsector maakte vorig jaar de sterkste groei door in zeven jaar.

Het herstel zorgt er ook voor dat het aantal faillissementen in de detailhandel afneemt.