Nieuws Actueel

Detailhandel: Stop goednieuwsshow politie

Rik Nizet 16 januari 2014

Het aantal overvallen op winkels daalt inderdaad, maar dat is niet de verdienste van de Nationale Politie, zoals korpschef Gerard Bouman woensdagavond suggereerde bij Knevel en Van den Brink. Dat heeft Jelger Zee van Detailhandel Nederland donderdag gezegd.

De daling van winkelcriminaliteit is al in 2009 ingezet, terwijl de Nationale Politie pas een jaar bestaat, aldus Zee. Dat er minder winkels worden overvallen komt vooral doordat winkeliers zijn gaan samenwerken met justitie. "En met die daling zijn we uiteraard heel blij", zegt Zee.

Eigen ding"Voor de oprichting van de Nationale Politie deden de verschillende korpsen allemaal hun eigen ding, ze deelden geen informatie. Dat is nu nog steeds zo. Daardoor kunnen winkeldieven die in verschillende regio's opereren nog steeds met hun criminele daden wegkomen", concludeert Zee.

GoednieuwsshowHij doet het optreden van Bouman in het tv-programma af als "de goednieuwsshow van de Nationale Politie".Volgens Zee is de Nationale Politie er ook nog niet in geslaagd iets te doen aan winkeldiefstallen die worden gepleegd door georganiseerde, professionele bendes uit onder meer Oost-Europa. "We zijn wel in gesprek met de Nationale Politie, justitie en het ministerie om dat soort diefstallen te verminderen, maar dat heeft nog geen resultaat gehad", aldus Zee.