Nieuws Actueel

Detailhandel stuwt Europese beurzen

Van onze redactie 13 januari 2015

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 423,79 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 643,88 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tussen de 0,6 en 1,6 procent.

Het Duitse winkelconcern Metro, eigenaar van onder meer Media Markt, werd met een koersstijging van 4,5 procent beloond voor sterke omzetcijfers in de belangrijke decembermaand. Ook elders in Europa deden detailhandelaren het goed op de beurs. Dixons Carphone steeg in Londen 1,7 procent. In Stockholm won kledingketen Hennes & Mauritz 1,9 procent. Inditex, eigenaar van concurrent Zara, kreeg er in Madrid 3 procent bij.

TNT In Amsterdam was pakketvervoerder TNT met een koerswinst van 4,2 procent de uitblinker onder de hoofdfondsen. Het aandeel profiteerde van een positief analistenrapport van Bank of America. Ook verwachten beleggers dat de fors lagere brandstofprijzen het transportbedrijf aan meer winst zullen helpen. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 2,8 procent.

Ook Philips behoorde als gevolg van een winstwaarschuwing tot de spaarzame dalers onder de hoofdfondsen in Amsterdam. Het elektronicaconcern heeft meer last van moeilijke marktomstandigheden en van de tijdelijke sluiting van een Amerikaanse fabriek voor medische apparaten dan het eerder had ingeschat. Het aandeel leverde 1 procent in.

Overtredingen In de MidKap daalde Imtech 1,2 procent. De technisch dienstverlener is een onderzoek gestart naar mogelijke overtredingen bij verkoopactiviteiten in de Verenigde Arabische Emiraten. Het bedrijf liet verder weten dat bij een intern onderzoek in Duitsland geen overtredingen van de mededingingswet aan het licht zijn gekomen.

De euro stond op 1,1777 dollar, tegen 1,1827 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 45,61 dollar. Brentolie werd 2,8 procent goedkoper en kostte 46,12 dollar per vat.