Nieuws Actueel

Deutsche Bank bevestigt vertrek topmannen

Van onze redactie 7 juni 2015

Image 4981615

Jain zal aan het eind van deze maand opstappen, maar blijft wel tot januari volgend jaar aan als adviseur. Fitschen vertrekt na de algemene aandeelhoudersvergadering in mei volgend jaar. De functie van bestuursvoorzitter zal per 1 juli worden overgenomen door John Cryan, voormalig financieel bestuurder van de Zwitserse bank UBS. Cryan is momenteel commissaris van Deutsche Bank. Fitchen blijft aan als mede-topman om de transitie in goede banen te leiden. Cryan zal daarna de enige bestuursvoorzitter van de bank zijn.

Oorspronkelijk zouden de termijnen van Fitschen en Jain in maart 2017 aflopen. Hun vervroegde vertrek heeft mogelijk te maken met de schandalen waarbij Deutsche Bank betrokken is geweest, waaronder het gesjoemel met het interbancaire rentetarief Libor. De bank wordt ook verdacht van manipulatie van wisselkoersen, de overtreding van Amerikaanse handelssancties en misstanden bij de verkoop van aan hypotheken gerelateerde producten. Deze affaires hebben de bank met vele miljarden aan boetes en juridische kosten opgezadeld.

Tegenvallende prestaties

Daarnaast kampt het financiële concern al tijden met tegenvallende prestaties. Grote aandeelhouders van Deutsche Bank hebben kritiek geuit op de twee topmannen omdat zij niet naar behoren zouden functioneren. Vorige maand lieten Fitschen en Jain juist nog weten niet aan opstappen te denken. Fitschen werkt sinds 1987 bij Deutsche Bank en Jain sinds 1995.

Vrijdag werd nog naar buiten gebracht dat Deutsche Bank bezig is met een intern onderzoek naar een mogelijke grote witwaszaak in Rusland. Volgens bronnen zouden Russische klanten van de bank over een periode van meer dan vier jaar betrokken zijn geweest bij witwastransacties ter waarde van omgerekend 5,4 miljard euro. Deutsche Bank heeft een klein aantal werknemers in Rusland op non-actief gesteld in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.

EPA