Nieuws Actueel
Deventerse bewoners en NY Pizza willen proef tegen geuroverlast
Van de rechter mocht New York Pizza een afvoerpijp door het trappenhuis, aanleggen, van het gerechtshof niet.

New York Pizza en de bewoners aan de Houtmarkt willen een proef om te kijken wat het beste werkt tegen de geuroverlast: de interne afvoer of de huidige, externe luchtafvoerpijp. Het gerechtshof in Leeuwarden stelde de bewoners in februari in het gelijk; als zij dat eisen, moet de pijp weg.
Toch is het externe luchtkanaal na die uitspraak niet weggehaald. "Voor de zitting hebben we gezegd dat we ongeacht de uitspraak, in gesprek wilden met NY Pizza. Om samen te kijken naar de beste afzuigmogelijkheid, in combinatie met dat de deuren dicht blijven. Dat is voor ons essentieel", zegt Dick Webbink, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van de bewoners.
Geuroverlast Sinds ondernemer Kevin Kerklaan de deuren van zijn pizzabakkerij opende, ervaren bewoners geuroverlast. Om die weg te nemen, wilde Kerklaan een externe afvoerpijp maar bewoners zagen die dus niet zitten. Zeker niet als die door hún trappenhuis zou lopen. De kantonrechter bestempelde het trappenhuis echter als gezamenlijke ruimte en gaf Kerklaan toestemming voor de aanleg; het hof haalde daar onlangs dus een streep door.
Met de huidige, externe afvoerpijp én de deuren dicht ervaren de bewoners direct boven NY Pizza minder overlast maar bewoners verderop ruiken de bakgeur nu soms ook. "Bij valwinden", verduidelijkt Webbink. Met de pilot willen beide partijen erachter komen of de interne afvoer, die midden op het dak uitkomt, wellicht toch beter werkt. Hoewel niet gezegd is dat dit dan de oplossing wordt.
Procedure Verhuurder van de pizzabakkerij Altera Vastgoed, gaat de externe afvoerpijp nu via een nieuwe procedure proberen te legaliseren. Altera wil daarvoor de VVE- splitsing laten aanpassen. Daarmee zou het trappenhuis alsnog een gemeenschappelijke ruimte worden, waardoor de afvoerpijp mag blijven. "Dit doen we puur om te zorgen dat onze huurder (NY Pizza, red.) aan de eisen van de gemeente kan voldoen. Maar als de geuroverlast op een andere manier wordt opgelost, is de procedure zo weer afgeblazen", zegt Cees Hoogenboom van Altera Vastgoed.
Ondernemer Kerklaan is zelf ook nog verwikkeld in een rechtszaak tegen de gemeente Deventer, vanwege de tweede dwangsom die hem is opgelegd voor de geuroverlast. Die boete van ruim 50.000 euro kost hem mogelijk de kop. De eerste dwangsom van 12.500 euro, heeft Kerklaan inmiddels betaald.