Nieuws Actueel

Deze foute medicijnen moeten uit de handel:

Rik Nizet 23 januari 2015

Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen. Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan. Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis. Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG.

Omdat de geneesmiddelen in verschillende doses en onder verschillende namen in de apotheek liggen, gaat het in totaal om 39 vergunningen die het CBG schrapt. Het college doet dit op basis van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

LijstHet CBG heeft een lijst op de site gezet waar de medicijnen staan die met schorsing worden bedreigd, onder meer antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen. Besloten is om twee geneesmiddelen tegen epilepsie in de handel te laten. Dit omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

150.000 tot 200.000 patiëntenVolgens de brancheorganisatie voor apothekers, KNMP, gebruiken ongeveer 150.000 tot 200.000 patiënten deze medicijnen. De zorgverzekeraars hebben volgens de KNMP toegezegd vervangende geneesmiddelen volledig te vergoeden.

Het onderzoek met proefpersonen is de basis waarop veel medicijnen in Europa zijn toegelaten. Veel farmaceutische bedrijven die de medicijnen onder hun eigen merk op de markt hebben gebracht, konden volgens het CBG geen andere studies laten zien die wél volgens de regels zijn gedaan. Deze bedrijven kunnen de schorsing ongedaan maken als zij alsnog met goede onderzoeken komen.

De Europese Commissie moet de uitspraak van het EMA nog bekrachtigen, maar het CBG in Nederland wil daarop niet wachten. Deze beslissing wordt verwacht tussen februari en april.

In december meldde het CBG dat er mogelijk 69 geneesmiddelen onterecht op de markt waren toegelaten. Fabrikanten van dertig van deze medicijnen hebben in de tussentijd nog materiaal aangeleverd waardoor ze verhandeld mogen blijven worden.