Nieuws Actueel

Deze man verdient 4700 euro per maand met niks doen

Bram de Vrind 19 augustus 2015

Sncf spoorwegen charles simon 335

Hij is 55 jaar oud, zit al 12 jaar thuis, heeft geen enkel werk en krijgt toch elke maand 4700 euro salaris op zijn rekening gestort. De Fransman Charles Simon is een bijzonder geval. Dat meldt het AD.

Nee, hij doet helemaal niets voor de kost, zegt de Fransman. "Vorige maand kreeg ik, trouwens net als elk jaar, ook nog mijn vakantiegeld à 600 euro."

Enorme fraudezaakSimon kreeg in 1991 een baan bij de Franse spoorwegen, de SNCF. Na zijn overplaatsing in 2003, ontdekte hij naar eigen zeggen een 'enorme fraudezaak die het bedrijf 20 miljoen euro heeft gekost'. De spoormedewerker kaartte de zaak aan bij zijn superieuren. Zijn werkgever zei de zaak tot op de bodem te zullen uitzoeken. Daarop kondigden de spoorwegen aan hem over te plaatsen naar een nieuwe functie.

RechterMaar 12 jaar later wacht Simon nog steeds op een nieuwe baan. Hij schreef brieven naar de teamleiding, stapte naar de rechter, maar zit nog altijd thuis.

EindstationVolgens de SNCF is Simon er echter zelf debet aan dat zijn carrière niet terug op de rails komt. "We hebben hem aanbiedingen gedaan voor een nieuwe baan en een vertrekregeling. Hij heeft alles geweigerd." Niet dat die houding het eindstation voor Simon betekent; ontslag is onmogelijk. Hij valt binnen de categorie spoorwerknemers met ontslagbescherming: ze hebben een baan voor het leven.

ZijspoorDe thuiszittende werknemer is er niet blij mee dat hij op een zijspoor staat, zegt hij. "Deze situatie heeft me enorm benadeeld. Ik had in al die jaren carrière kunnen maken."

UitgerangeerdPolitici die Simon willen helpen zien in hem een uitgerangeerde klokkenluider. De werknemer eist nu een schadevergoeding voor het feit dat hij al 12 jaar salaris krijgt zonder dat hij daarvoor iets hoefde te doen.