Nieuws Actueel

Deze miljardairs waren straatarm

Jeroen Jansen 2 januari 2014

Het kan, het kan écht. Straatarm geboren worden en toch een miljardenfortuin vergaren. En nog self made ook. Met kleding ontwerpen, met bakkies pleur of als talkshowhost. Zo doe je dat.

1. Harold Simmons ($40 miljard)Hij is een van de rijkste mensen ter wereld, maar werd geboren in een schuurtje zonder elektriciteit of riolering, zo schrijft Business Insider. Toch werd hij toegelaten tot de universiteit van Texas, om daar zijn studie economie succesvol af te ronden. Hij kocht voor een prikkie een drogisterijketen, die hij later verkocht voor dik vijftig miljoen dollar. Het winst maken met de verkoop van bedrijven, werd zijn specialiteit.

2. Li Ka-Shing ($31 miljard)Een kassageluidgrap is snel gemaakt met het uitspreken van de naam Ka-Shing. Toch is het resumé van deze man niet bepaald een grap. In de jaren '40 verruilde hij als kleine jongen China voor Hong Kong, op vijftienjarige leeftijd verloor hij zijn vader en werd hij verantwoordelijk voor het gezin. Hij startte in de fifties Cheung Kong Industries, dat eerst plastic febriceerde, maar wat later overstapte op vastgoedhandel.

3. George Soros ($20 miljard)In 1947 ontvluchtte Soros Nazi-Hongarije, om in Londen te gaan wonen. Hij doorliep de London School of Economics, waarna hij startte als werknemer van een souvenirshop. Vervolgens rolde hij in de baan van bankier in New York. In '92 nam hij een beroemde gok tegen de Britse Pond, daarmee verdiende hij een fortuin.

4. Leonardo Del Vecchio ($15.3 miljard)Direct vanuit het weeshuis waar hij woonde, begon hij met werken in een fabriek, waar hij mallen maakte voor onderdelen van auto's en zonnebrillen. Op zijn 23ste startte hij zelf zo'n bedrijfje, gespecialiseerd in zonnebrillen. Zijn bedrijf groeide uit tot marktleider op het gebied van zonnebrillenproductie. Met merken als Ray-Ban en Oakley onder zijn hoede.

5. Francois Pinault ($15 miljard)Het hoofd van modegigant Kering stopte ooit noodgedwongen met school, omdat hij zo gepest werd om zijn armoede. Hij is een pitbull die graag kleine partijen opkoopt en opslokt met zijn enorme bedrijf. Zijn bedrijf is eigenaar van luxemerken als Stella McCartney, Gucci, Alexander McQueen en Saint Laurent.

6. Ralph Lauren ($7.7 miljard)Behoeft deze modegigant nog een introductie? Ralph Lauren droomde als kleine jongen al van het maken van mannendassen. In 1967 besloot hij die droom na te jagen. Hij verkocht in dat jaar voor een half miljoen dollar aan dassen. Een jaar later startte hij zijn eigen modelabel Polo.

7. Do Wong Chang ($5 miljard)Samen met zijn vrouw Jin Sook zit Do Wong Chang achter kledingketen Forever21. Ze openden hun eerste winkel in 1984 en inmiddels hebben ze er 480 over de hele wereld. De jaaromzet? Dik drie miljard dollar per jaar. Hallelujah.

8. Kirk Kerkorian ($3.9 miljard)Misschien gaat er een belletje rinkelen als we zijn atletennaam droppen: Rifle Right Kerkorian. Hij was namelijk bokser. Het geld dat hij daarmee verdiende, gebruikte hij om de grootste resorts en hotels van Las Vegas te bouwen. Het heeft hem geen windeieren gelegd.

9. Oprah Winfrey ($2.9 miljard)Nog zo'n ster die iedereen kent. Ze werd geboren in een straatarm gezin in Mississippi, maar schopte het uiteindelijk tot de allereerste donkere correspondent van Amerika. Wereldfaam vergaarde ze met haar eigen The Oprah Winfrey Show. Deze vrouw is een icoon voor de zwarte Amerikaanse vrouw.

10. Howard Schultz ($2 miljard)Starbucks. Does that ring any bells? Deze man zit achter dit megagrote koffiemerk. Ooit was hij hartstikke arm, maar kon uiteindelijk een Starbucks-filiaal kopen. In '87 schopte de self made ondernemer het tot CEO van de bonentoko en zorgde ervoor dat het bekende bakkie pleur in ruim 16.000 eigen zaken wereldwijd te krijgen is. Chapeau.

Het totaal omgekeerde kan natuurlijk ook. Dik geld winnen in een loterij, om het allemaal op bizarre wijze te verbrassen.