Nieuws Actueel

Diabetespatiënte dankzij HEMA in de cel

Bram de Vrind 13 januari 2014

Personeel van HEMA in Den Haag heeft een meisje laten oppakken dat tijdens het winkelen noodgedwongen insuline moest spuiten. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) is geschrokken van dit verhaal, meldt Omroep West.

Lees ook:

De zoete wraak op de Hema'Dit is geen wraakworst'Hema wordt notaris

De 17-jarige Yosra Aajir moest vanwege een te hoge bloedsuikerspiegel in de HEMA noodgedwongen insuline spuiten. Dat deed ze in een pashokje.

Junks

"Geschrokken en met stijgende verbazing heb ik naar het verhaal geluisterd", zegt Margreet Smilde van de DVN. "Voor de verwarring in de eerste 10 minuten heb ik begrip. De beveiligers hebben vaak last van junks in de winkel, ze trekken het gordijn van het pashokje open en zien een meisje met haar broek op haar knieën en een injectiespuit, dan kan je een reactie begrijpen."

Voordeel van de twijfel

"Maar als ze dan zelf vertelt dat ze diabetes heeft, haar vriendin bevestigt dit, ze heeft de spullen bij zich en ook haar moeder komt vertellen, dat haar dochter diabetes heeft... Dat ze dan geen voordeel van de twijfel krijgt van de beveiligers de HEMA en de politie, daar ben ik aan de ene kant erg verbaasd over. Maar aan de andere kant geeft dit alleen maar aan hoe slecht het is gesteld met de kennis over diabetes en wat een hypo en een hyper eigenlijk zijn", aldus Smilde.

Truc

De DVN vindt dat er duidelijke instructies moeten worden gegeven aan beveiligers en politie zodat die weten hoe te handelen als ze te maken hebben met mensen met diabetes. Yosra liet aan de politie haar medicijnen zien en kreeg vervolgens naar eigen zeggen te horen dat dat vast een truc was om eerder uit de cel te mogen. "Dat doen veel allochtonen."

Excuses

De fractie van de Islam Democraten in Den Haag eist excuses van het Haagse college van burgemeester en wethouders aan het meisje. "Het kan niet zo zijn dat je etniciteit bepaalt hoe serieus je hulpvraag is. Hulpverleners moeten vooroordeel vrij zijn bij hun indicatiestelling", aldus fractievoorzitter Adeel Mahmood.

Yosra wordt niet vervolgd voor winkelvernieling, laat de politie weten. De diabetespatiënte verloor urnine in een pashokje, maar de zaak is geseponeerd omdat er geen sprake was van opzet.