Nieuws Actueel

Dichte deur voor monteur slimme meter

Van onze redactie 23 februari 2015

1 op de 10 huishoudens geeft niet thuis als hun netbeheerder hen een slimme energiemeter aanbiedt die automatisch de meterstanden naar de netbeheerder verstuurt. Soms actief, door aan te geven dat ze zo'n meter niet willen.

Maar vaker passief, doordat de monteur die de meter moet plaatsen op het doorgegeven tijdstip voor een gesloten deur komt te slaan.

Dat blijkt uit door deze krant opgevraagde gegevens van netbeheerder Enexis, actief in het zuiden en het noorden van het land. Enexis is de eerste grote netbeheerder die de meter op grote schaal invoert. In 2020 moet het kastje aan alle Nederlanders zijn aangeboden.

Netbeheerder Alliander, met klanten in het oosten en noordwesten, schat dat 10% weigert. Mocht die inschatting kloppen, dan blijven honderdduizenden gebouwen verstoken van een digitale energiemeter. Onhandig voor de netbeheerder, die dan veel meters niet van afstand kan uitlezen. Een voordeel van digitale meters is dat er geen meteropnemer op pad hoeft. Dat scheelt veel tijd en geld.

Hackers Maar veel gebruikers vinden het niet zo'n fijn idee dat hun energieverbruik van afstand uitgelezen kan worden. Ze vrezen dat criminelen of hackers beslag leggen op de data die naar de netbeheerders verstuurd worden.

Dat dit geen loze angst is, bleek een aantal weken geleden. Journalist Jaap Meijers slaagde er in toegang te krijgen tot verbruiksgegevens. Om toegang te krijgen tot de apps van sommige energiebedrijven die gebruikmaken van gegevens uit de meter, hoefde hij alleen maar een naam en een telefoonnummer in te vullen.

De energie-aanbieders in kwestie hebben de lekken inmiddels gedicht.