Nieuws Actueel

"Die 200 euro is het zeker waard"

RENÉ CAZANDER 21 december 2015

Vuurwerk Nieuwjaar Scholen

Scholen huren weer conciërges, bewoners en andere vrijwilligers in, om tijdens oudejaarsnacht hun gebouwen in de stad Utrecht te bewaken. Dat levert ze een beloning van 200 euro van de gemeente op. 80 schoolgebouwen worden dit jaar beveiligd, aldus het AD.

Utrecht beloont al sinds 2008 basisscholen die tijdens oudejaarsnacht hun eigen school bewaken. De kosten zijn een schijntje vergeleken bij de eventuele schade die schoolbesturen hebben wanneer een van hun gebouwen wordt getroffen door een vuurpijl of ander vuurwerk. Het initiatief heeft de gemeente tot nog toe ruim een ton gekost.

Het bewaken van de panden kan op verschillende manieren. Iemand in de school laten overnachten of ouders en buren inschakelen een oogje in het zeil te houden. Cijfers leren dat scholen tijdens oud en nieuw de afgelopen jaren gespaard zijn gebleven, terwijl er daarentegen wel veel auto's in brand opgaan.

Nooit iets gebeurdBij de Ariënsschool doen ze het al jaren: tijdens oud en nieuw iemand in de school zetten, die moet voorkomen dat het pand doelwit wordt van vuurwerk. En dat werkt, vertelt directrice Alice van Driel. "Er is tot op heden nooit iets gebeurd."

Bij deze katholieke basisschool aan de Duurstedelaan in de wijk Hoograven, waar het met de jaarwisseling over het algemeen onrustig is, is het de conciërge die al vanaf 22.00 uur op de winkel past. En dat doet hij volgens Van Driel met veel plezier. "Hij vindt het ook leuk. De 200 euro vrijwilligersvergoeding mag hij houden. Dat is het absoluut waard."

Gezellige avondHetzelfde geldt voor de conciërge van de obs Tuindorp. Hij viert al jaren met zijn vrouw en kinderen oud en nieuw in de school aan de Professor van Bemmelenlaan. "Ze hebben hier met zijn vijven een gezellige avond en gaan dan om 02.00 uur naar huis", vertelt directrice Thea Streng.

Ze voegt eraan toe dat Tuindorp niet echt een wijk is, waar je op oudejaarsnacht "geen ellende verwacht." Ze vindt het feit dat de school bewaakt wordt, dan eigenlijk ook wel een beetje "een wassen neus."

Directeur Maarten Goossens van de Mattheusschool in Overvecht heeft zijn collega's gevraagd of iemand komende oudejaarsnacht wil doorbrengen in zijn school aan de Ghanadreef. Het antwoord was: ja. De vrijwilliger? Een zoon van een collega.