Nieuws Actueel

‘Die burn-out leidde me naar het starten van mijn eigen bedrijf anderZverder in Goor’

Van onze redactie 13 oktober 2015

Leona Aarsen Lenneke Lingmont

'Ik kreeg in mijn werk te maken met teleurstelling op teleurstelling. Weerstand tegen verandering, projecten die maar niet van de grond kwamen, de enorme traagheid. Op een gegeven moment kreeg ik vage klachten en zat ik met een opgezwollen oog bij de huisarts. Je bent gestrest, zei hij, je moet het rustiger aan doen. Maar ik wilde het niet weten, hoe kon ik nou een gezwollen oog krijgen van stress? Ik kreeg daarna veel meer klachten. Midden in de nacht, of zomaar overdag, ging mijn hart als een gek tekeer. Dan dacht ik écht dat ik doodging. Ik ben er uiteindelijk drie keer mee op de eerste hulp beland.

SchaamteMentaal was ik al lange tijd op. Ik was huilerig, cynisch, piekerde, maar falen was geen optie. Pas toen mijn lichaam het opgaf, ben ik gestopt met werken. Ik kreeg een hyperventilatie-aanval in de auto en ik realiseerde me: ik had tegen een boom kunnen rijden. Toen heb ik naar mijn werk gebeld om te zeggen dat ik niet kon komen werken. Ik schaamde me daar voor, omdat ik vond dat ik niet sterk genoeg was. Drie maanden heb ik thuis gezeten.

Depressief De bedrijfsarts gaf me een artikel waarin stond dat de meeste mensen met een burn-out na drie maanden weer aan het werk gaan. Als zij dat kunnen, dan kan ik het ook, dacht ik. Toen ik weer aan het werk ging, was ik ontgoocheld dat er niets was veranderd. Ik zonk weg in machteloosheid, ik raakte depressief. Dat was het moment waarop ik hulp heb gezocht bij een therapeut. Toch ben ik daarna nog een aantal jaren bij de gemeente gebleven. Ik wilde graag weg, maar ik durfde niet. Ook daar schaamde ik me voor.

AnderZverderIn de post hbo-opleiding coaching en counseling waar ik in 2010 mee begon, kwamen alle thema's waarmee ik worstelde voorbij. Uiteindelijk ben ik in 2011 naast mijn baan begonnen met mijn bedrijf anderZverder en dat heeft me er doorheen gesleept. Vorig jaar liep ik weer vast in mijn baan. Mijn man zei tegen mij: Leona, dit gaat zo niet meer, misschien moet je stoppen. Ik heb direct mijn baan opgezegd. En je gelooft het niet, maar op diezelfde dag kreeg ik een aanbieding om een half jaar lang 11 teams in de zorg te coachen. Dat heeft me mijn zelfvertrouwen teruggegeven. Ik kan nu goed leven van mijn bedrijf."

Foto: Lenneke Lingmont