Nieuws Actueel

Dienstencheque gaat landelijk

Van onze redactie 30 april 2015

Image 4891710

Op 1 juni gaat een landelijk, digitaal betaalsysteem de lucht in voor de dienstenvoucher. Dit zijn digitale coupons waarmee burgers, die hiervoor in aanmerking komen, goedkoop huishoudelijke hulp kunnen regelen via hun gemeente. Ze betalen voor de coupon een eigen bijdrage van minstens 5 euro per uur. De gemeente legt de rest van de loonkosten van de hulp bij. Dit is gemiddeld zo'n 17,50 euro.

Administratieve rompslomp De dienstenvoucher is volgens het ministerie van Volksgezondheid nu in 60% van de gemeenten verkrijgbaar. Die klagen over administratieve rompslomp omdat gegevens handmatig worden verwerkt. Nu rekenen burgers af met een factuur of een automatische incasso.

Op 1 juni komt er een website (www.diensten-voucher.nl) waar burgers, bijvoorbeeld via betaalplatform iDeal, hun eigen bijdrage voor de coupons direct aan hun gemeente kunnen overmaken. Ze kunnen in het systeem ook de zorgorganisatie kiezen die de hulp moet leveren. Gemeenten zien of de burger rechthebbend is en storten hun aandeel erbij. De zorgaanbieder weet vervolgens naar welk adres een thuishulp moet.

Ontslagen Het betaalsysteem is een initiatief van 4 zorgorganisaties (Assist, Fundis, TSN en Tzorg). Zij hebben er zelf veel belang bij dat de dienstencheque een succes wordt. Het couponsysteem moet het aantal ontslagen in de huishoudelijke zorg beperken. Door forse bezuinigingen van het rijk op de huishoudelijke hulp dreigen naar schatting 20.000 werknemers op straat te komen staan.

Complex Volgens Jeroen van den Oever, bestuurder bij zorgorganisatie Fundis is de administratie nu zeer complex. "De gemeente moet zeker weten dat de burger zijn eigen bijdrage heeft betaald. En de zorgaanbieder moet weten of het budget van de cliënt al niet besteed is. Er zijn grote zorgorganisaties die met tweehonderd gemeenten zaken doen. Iedere gemeente heeft zijn eigen beleid. Alle verschillen komen in het systeem te staan."

Gebruik van het betaalsysteem kost volgens Van den Oever 'maximaal drie kwartjes' per dienstenvoucher. "Niet veel, als drie partijen volledig worden ontzorgd." Gemeenten kunnen het ook voor andere diensten gebruiken waarvoor een eigen bijdrage geldt.