Nieuws Actueel

Dienstverleners aan oliesector onder druk

Van onze redactie 26 november 2014

De AEX stond ruim anderhalf uur voor het slot 0,2 procent hoger op 424,12 punten en de MidKap daalde 0,1 procent tot 623,41 punten. De DAX in Frankfurt won 0,5 procent, terwijl de beurzen in Londen en Parijs een fractie daalden.

In de VS werd bekendgemaakt dat de uitkeringsaanvragen vorige week stegen tot het hoogste peil in drie maanden. Daar stond tegenover dat de orders voor duurzame goederen en de consumentenuitgaven stegen.

Seadrill

Seadrill ging in Oslo bijna 11 procent onderuit en zakte tot de laagste stand sinds juli 2010. De offshore-oliedienstverlener schort het uitbetalen van dividend op. Het bedrijf kampt met de dalende olieprijs, waardoor opdrachten van oliemaatschappijen voor eigenaren van boorplatformen uitblijven. De Noorse branchegenoten TGS en PGS moesten tot 2,9 procent terug.

Fugro (min 2,9 procent) gaf eind oktober een winstwaarschuwing om dezelfde reden en werd daar destijds ook fors afgestraft. Sinds bekendgemaakt werd dat Boskalis een belang van 15 procent in Fugro nam, op 10 november, is het koersverloop bij de bodemonderzoeker uit Leidschendam grillig.

DSM (plus 2,5 procent) ging aan kop in de AEX na een adviesverhoging voor het speciaalchemiebedrijf van Goldman Sachs. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto volgde met een winst van 1,4 procent. Het bedrijf kreeg een opdracht voor de levering van beveiligingssoftware voor mobiele transacties in Nieuw-Zeeland.

Thomas Cook

Op de Londense beurs raakte Thomas Cook ruim 18 procent aan beurswaarde kwijt. Beleggers schrokken van het onverwachte vertrek van bestuursvoorzitter Harriet Green bij de Britse reisorganisatie.

In Frankfurt reageerden beleggers positief op het kwartaalbericht van Zalando. Het aandeel van de Duitse webwinkel klom 12,7 procent en steeg daarmee boven de uitgiftekoers uit waarvoor het eerder dit jaar naar de beurs ging.

De euro stond op 1,2495 dollar, tegen 1,2467 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 73,50 dollar. De prijs van een vat Brentolie daalde 1,1 procent tot 77,45 dollar.