Nieuws Dienstverlening
Safe Deposit in Rotterdam wil binnen twee jaar 2500 kluisjes vullen met kostbaarheden
Waar liggen je waardevolle spullen veiliger dan in een echte bankkluis? Nergens, dachten ook de oprichters van Safe Deposit.

Neem een willekeurige bankoverval uit een bekende Hollywoodfilm en denk aan het belangrijkste moment van de roof: het bereiken van de kluis. Dat gevoel krijg je als je het 'kantoor' van Safe Deposit aan de Coolsingel in het centrum van Rotterdam binnenloopt. Overal kluizen in alle soorten en maten. De vraag die meteen opkomt als je alle scanners, paspoortcontroles, camera's en beveiligde deuren voorbij bent: wat zit er achter al die honderden deuren verborgen?
,,Dat vragen meer mensen", zegt Tim Claessen (33), manager van Safe Deposit, lachend tegen de verslaggever van AD Rotterdams Dagblad. ,,Maar dat weten wij ook niet. Niet alleen vanwege de privacy van de klanten, maar wettelijk is het ook niet toegestaan dat wij in de kluizen kijken. Dat mogen we alleen op nadrukkelijk verzoek van de politie."
Lees ook: Deze onderneming doet waar banken geen zin in hebben
Bang voor een dubieuze inhoud van sommige kluizen is hij niet. ,,Waarom zouden mensen die spullen hier bewaren? Wij houden alles bij qua administratie, dus het is helemaal niet handig om dat hier te doen."
De opslag van waardevolle spullen is niet iets nieuws. Banken doen dat al jarenlang, maar die service hangt steeds meer als een molensteen om de nek. In dat gat is Safe Deposit twee jaar geleden gesprongen. De oude bankkluis van de Hollandsche Bank Unie in de kelder van het Erasmushuis stond leeg en die kans konden Claessen en zijn compagnons niet laten liggen. ,,Toen die bank werd overgenomen door de Deutsche Bank is deze kluis leeg komen te staan. Voor ons businessmodel een unieke kans, want waar krijg je nou zo'n goed beveiligde ruimte die zichzelf ook al bewezen heeft? Dat hebben onze concurrenten echt niet. We wilden dan ook zo snel mogelijk de oorspronkelijke functie van deze kluis in ere herstellen."
Metersdikke wanden
Dat betekent niet dat het bedrijf ook de oorspronkelijke beveiliging in tact heeft gelaten. Meerdere moderne snufjes zijn aan de metersdikke wanden toegevoegd om de veiligheid te kunnen garanderen. ,,Klanten vragen daar bijna altijd naar, wat heel logisch is", zegt Claessen. ,,Maar we maken gebruik van de nieuwste technieken, in combinatie met de verankerde kluis."
Het bedrijf had eigenlijk ook geen andere optie dan voor de best mogelijke beveiliging te gaan. Het afsluiten van een verzekering was al best een uitdaging. ,,In Nederland is het heel moeilijk om een verzekeraar te vinden omdat het om zulke grote bedragen gaat, maar we hebben er in het buitenland uiteindelijk wel een gevonden. Dat was voor ons heel belangrijk, omdat het toch de basis van je product is."
Overvallen
De verhuur van de 2500 kluisjes in de kelder loopt volgens Claessen goed. ,,Je hoort steeds vaker dat mensen thuis worden overvallen. De schrik zit er dus goed in. Wij bieden dan toch een bepaalde mate van zekerheid."
Voor de nabije toekomst heeft het bedrijf nog geen uitbreidingsplannen. ,,Binnen twee jaar hopen we alle kluisjes gevuld te hebben. Dat moet lukken, want het verloop is ook niet groot. De meeste mensen die een kluis huren, zeggen die niet snel op. En als de kluis vol is, moeten we eens goed gaan nadenken en zoeken. Want de locatie is voor ons van levensbelang, maar waar kun je nou nog zo'n leegstaande kluis vinden?"
Het verloop is niet groot. De meeste mensen die een kluis huren, zeggen die niet snel op