Nieuws Actueel

Dieprode Europese beurskoersen

Caroline Spilt 26 maart 2015

Beurs rood klein

Dieprode koersborden weerspiegelden donderdag het sombere sentiment op de Europese beursvloeren. Onder meer spanningen in het Midden-Oosten zorgden voor onzekerheid onder beleggers. Die grepen de onrust aan om winsten te verzilveren, na de stevige opmars van de afgelopen weken. Daarnaast beïnvloedden ook lagere tussenstanden op Wall Street de gemoedstoestand.

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 15.45 uur 1,6 procent lager op 483,64 punten. De MidKap zakte 2,3 procent tot 736,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 1,1 tot 1,5 procent onderuit.

Grootste dalersGrootste dalers in de AEX waren chipmachinemaker ASML en verzekeraar Aegon met verliezen van 5 en 3,9 procent. Beide bedrijven kampten met adviesverlagingen door Deutsche Bank. Tankopslagbedrijf Vopak was een van de spaarzame stijgers met een plus van 0,6 procent.

MidKapIn de MidKap waren geen stijgers te bekennen. Vooral de chipgerelateerde bedrijven als Besi (min 2,5 procent) en ASMI (min 3,5 procent) stonden onder druk na de zware koersverliezen in de Amerikaanse halfgeleidersector.

Lokale marktOp de lokale markt klom Kardan meer dan 8 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeerder boekte vorig jaar voor het eerst sinds 2008 weer winst.

WereldwijdIn Londen zakte London Stock Exchange (LSE) bijna 6 procent. Borse Dubai heeft zijn belang van ruim 17 procent in de Britse beursuitbater van de hand gedaan. In Frankfurt daalde het aandeel van technologieconcern Siemens 1 procent. Het concern gaat treinen leveren voor de zogenoemde Rhein-Ruhr-Express, waarmee een bedrag van ruim 1,7 miljard euro is gemoeid.

OliemarktOp de oliemarkt heerste onrust over het luchtoffensief van de Saudische coalitie tegen de opstandelingen in Jemen. Door die aanvallen groeide de vrees voor verstoringen van de olietoevoer uit het Midden-Oosten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 2 procent tot 50,33 dollar. Brentolie werd 3,2 procent duurder, op 58,26 dollar per vat.

EuroDe euro was 1,0920 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.