Nieuws Actueel

Dieselrijder profiteert minder van lage prijzen dan benzinerijder

Van onze redactie 29 januari 2015

Kilometervreters die tot voor kort in een diesel reden, kunnen nu soms beter overstappen naar benzinewagen.

Wegenbelasting Dieselbezitters betalen veel meer wegenbelasting dan eigenaren van een benzinewagen. Dat nadeel wordt gecompenseerd doordat diesels zuiniger zijn en door de lagere literprijs aan de pomp. Wie veel rijdt, is daarom met een diesel op een bepaald moment goedkoper uit.

Omslagpunt Dit omslagpunt is door de lage brandstofprijzen de voorbije maanden flink omhoog geschoten. Immers, door het lage verbruik tanken dieselrijders minder liters en profiteren ze dus ook minder van de lage prijs. De dure wegenbelasting blijft hetzelfde. Daar komt bij dat de dieselprijs minder hard daalde dan die van benzine.

Wie nu een nieuwe Volkswagen Golf koopt, kan tot bijna 25.000 kilometer per jaar op benzine rijden en toch goedkoper uit zijn dan de koper van de dieselvariant. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de hogere aanschafprijs voor een dieselauto. Zou je die wel meetellen, dan ligt het omslagpunt nog hoger.

Benzinewagens zuiniger Volgens de Belgische automobilistenbond VAB is er nog een reden waarom de benzinerijder nu de winnaar is. In de voorbije jaren zijn benzinewagens veel zuiniger geworden. Waar het verbruik van een benzinemotor in 5 jaar tijd met 17% afnam, werden dieseltjes 'slechts' 8% zuiniger. Het verschil stond dus al een tijdje onder druk.