Nieuws Actueel

Dijkerhoekse ondernemers zetten deuren open voor bedrijvendag

Van onze redactie 10 augustus 2015

Bedrijvendag Dijkerhoek Lenneke Lingmont

Dijkerhoek mag dan wel een kleine buurtschap zijn, maar volgens Jan Bieleman, eigenaar van Bieleman Veevoerders, is Dijkerhoek rijp voor een dergelijk evenement. "De laatste 10 á 20 jaar is er geleidelijk aan veel bedrijvigheid ontstaan in Dijkerhoek", legt de ondernemer uit. "Er zijn hier zo'n dertig bedrijven gevestigd. Dat is best veel. En makkelijk te verklaren. De meeste ondernemers zijn oorspronkelijk van boerenafkomst, dus aardig zelfstandig." Samen met Monique Brandsen, Henk Oosterwijk en Bert Wissink zit hij in de organisatie.

Inzicht Het doel van de bedrijvendag is om Holtenaren en relaties meer inzicht te geven in wat er op zakelijk vlak allemaal gebeurt in Dijkerhoek. Het initiatief is van Richard Wigink, eigenaar van Bos en Houtland. De Dijkerhoekse bedrijven haakten daar positief op in. "De organisatie is niet zo moeilijk", meldt Bieleman. "Vanaf mei hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Daar is een mooie route uit voort gekomen. Doordat het veel verschillende branches betreft, is er van alles te beleven en te zien."

Een mooie kans om meer te weten te komen over vakgebieden als homeopathie, recreatie, bos-en landbouw, veevoer, tuinmachines, authentieke houtbewerking, cultuur en schilder-, glas- en behangwerk of een kwekerij.

Zakenrelaties "Ook boeren die gestopt zijn kunnen nu zien hoe een loonbedrijf als Reilink het oppakt", meent Bieleman. "De bedrijvendag is daarnaast een mooie kans om je zakenrelaties te onderhouden. Soms heb je alleen telefonisch of per mail contact. Nu maak je je bedrijf tastbaar."

Korenmolen De Hegeman laat op 5 september haar wieken draaien. De door Bieleman Veevoeders aangeleverde maïskorrels worden ter plekke grof gemalen door de eeuwenoude molen. Het eindproduct, verpakt in ouderwetse jute zakken, gaat daarna weer terug naar het veevoederbedrijf. Daar wordt het verkocht als kippenvoer. Een mooi natuurlijk proces waar geen moderne machine aan te pas komt. Puur en alleen ambachtelijke arbeid.

AmbachtAmbachtelijk vakwerk geldt ook voor Bos en Houtland. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in authentieke houtbewerking. Het bedrijf zelf is gevestigd aan de Maneschijnsweg. Daar kun je uiteindelijk zien hoe Wigink kolossale eikenbomen bewerkt.

HomeopathieIn die buurt opent ook Monique Brandsen haar deuren van praktijk homeopathie Holten. Haar praktijk is al vier jaar gevestigd in Dijkerhoek. "Er valt genoeg te vertellen over homeopathische producten", vertelt Monique. "Tijdens de rondleiding door mijn praktijkruimte kan iedereen alles bekijken en vragen stellen. Ook ligt er handige informatie om mee te nemen."

TrappenIets anders gaat het bij Henk Oosterwijk. Hij zet juist alles buiten. Zijn bedrijf is gevestigd op de plek waar je Dijkerhoek in komt rijden vanaf de Deventerweg. "Iedereen denkt dat ik alleen in trappen doe. Omdat er alleen maar trappen buiten staan", grapt hij. "Dat is dus niet het geval. Ik doe ook in tuin- en parkmachines." Bij bakkerij Nijkamp kan iedereen de lekkernijen uit hun bakkerij proeven. De winkel is al een tijd gesloten maar de bakkerij doet nog dagelijks dienst. Buurman Bert Wissink van Wissink Schildersbedrijf is de derde generatie schilder van de familie Wissink. "Iedereen kan wel verven, maar echt schilderwerk is toch echt anders. Goed materiaal, de juiste verf, die we overigens zelf mengen, is heel belangrijk."

RouteStarten met de route kan bij alle bedrijven vanaf 11.00 uur. De bedrijven zijn open tot 16.00 uur. Voor wie met de auto komt is er voldoende parkeergelegenheid. Bezoekers kunnen vervolgens gemakkelijk per fiets de ongeveer 7 kilometer lange route afleggen.

Alle deelnemers krijgen een stempelkaart mee die ze aan het eind van de rit in kunnen leveren."Je kunt dus ook nog een leuke prijs winnen als je de bedrijvendag bezoekt", lacht Bieleman. "Het is sowieso de moeite waard om te komen."

DoelHet doel van de bedrijvendag is om mensen inzicht te geven in wat er op zakelijk vlak gebeurtDijkerhoek kent bedrijven die zich bezighouden met landbouw, maar ook met recreatie en homeopathie.

Deelnemende bedrijvenDeelnemers bedrijvendag: Het Bonte Paard, Rensen reparatie en installatie, boomkwekerij Jansen Manenschijn, Bieleman Veevoeders, bouwbedrijf Paalman & Tempelman, Wissink Schildersbedrijf, Tuin en Parkmachines Oosterwijk, Bakkerij Nijkamp, Reilink Loonbedrijf, Poppenmuseum, Homeopathie Holten, Bos en Houtland en molen De Hegeman.De organisatie van de bedrijvendag bij het meest herkenbare punt van de buurtschap Dijkerhoek, de korenmolen De Hegeman. Op de foto Jan Bieleman, Monique Brandsen, Henk Oosterwijk en Bert Wissink. Foto: Lenneke Lingmont