Nieuws Actueel

Dijksma: kiloknallers moeten uitgebannen

Van onze redactie 7 januari 2015

Het aantal stunts met vlees in supermarkten is vorig jaar met 19 procent gestegen. Dat is niet volgens de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt, stelt de stichting Wakker Dier woensdag. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat hiermee de maat vol is en kondigt acties aan bij supermarkten die kiloknallers blijven verkopen.

Volgens de stichting zijn met het kabinet afspraken gemaakt over de verkoop van ,,eerlijke producten voor een eerlijke prijs'' en het stimuleren van diervriendelijk vlees. Een kiloknaller is industrievlees met een kiloprijs van minder dan 4,12 euro. Dat is de gemiddelde prijs van kattenvoer.

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de 8 grootste supermarkten. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013. Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier.

Volgens de dierenorganisatie stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met plofkip.

Wakker Dier constateert ook dat er vorig jaar meer aanbiedingen waren van industrievlees zonder welzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen van biologisch vlees en ander vlees met een keurmerk daalde juist.