Nieuws Actueel

Dijksma: nieuwe uitbraak vogelgriep fikse tegenvaller

Van onze redactie 30 november 2014

Ondanks de volgens haar strenge voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen, is dit het vijfde bedrijf waar de ziekte de afgelopen twee weken is vastgesteld.

Corridor Ze kondigde aan dat er zondag een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen onder begeleiding te vervoeren naar slachterijen in het westen. De afgelopen week waren al enkele routes ingesteld en is het land in vier regio's ingedeeld om onderlinge verspreiding tegen te gaan.

Het is niet duidelijk waarom de ziekte opdook bij de betrokken bedrijven, waar de dieren niet buiten kwamen. Er loopt onderzoek naar. Het is volgens Dijksma mogelijk dat bijvoorbeeld besmette vogelpoep van buiten per ongeluk in een stal komt als de hygiëne niet goed is. Maar bij de 4 eerder getroffen boeren werden de regels op dit gebied volgens haar wel goed nageleefd.

Massaliteit De conclusie dat de massaliteit van de stallen leidt tot ziektes, kan volgens Dijksma ook niet getrokken worden. Ze wees op een uitbraak in Zuid-Korea bij kleinschalige bedrijven waar de eenden wel buiten liepen.

In de agrarische sector in Nederland worden wel maatregelen getroffen om de weerbaarheid van de dieren in de veehouderij te vergroten, onder meer door het antibioticagebruik te verminderen, aldus Dijksma.