Nieuws Actueel

Dijksma: passende maatregelen tegen vogelgriep

Van onze redactie 2 december 2014

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde dinsdag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden. Dijksma kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven nadere afspraken over maken.

Pluimvee Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden. In het westen van het land, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

In de omgeving van de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven strenge maatregelen gelden. Op de bedrijven die in een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf in Zoeterwoude liggen, is geen vogelgriep aangetroffen. In deze plaats was dit weekend de meest recente besmetting ontdekt.

Maatwerk​Dijksma: ,,We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen. Voor de sector betekent dit dat een aantal ingrijpende maatregelen van kracht blijft. Maar waar mogelijk passen we maatwerk toe.’’