Nieuws Actueel

Dijsselbloem bezoekt Tsipras

Van onze redactie 30 januari 2015

Volgens het Griekse ministerie van Financiën is het kennismakingsbezoek van Dijsselbloem ,,het begin van onderhandelingen tussen Griekenland en zijn partners die leiden tot een duurzame, algehele overeenkomst om de economie sociaal te hervormen''.

Noodkrediet Tsipras is leider van de links-radicale partijencoalitie Syriza. Die heeft zondag de parlementsverkiezingen gewonnen met de belofte op te houden met bezuinigen. De bezuinigingen vormen onderdeel van de hervormingen die zijn geëist door Europese geldschieters en het IMF in ruil voor noodkrediet om te voorkomen dat Griekenland bankroet gaat.

Tsipras wil het hervormingsbeleid van zijn centrumrechtse voorganger Antonis Samaras ongedaan maken door onder meer ontslagen ambtenaren weer aan te nemen en pensioenen en lonen te verhogen. Dijsselbloem heeft herhaaldelijk betoogd dat de Europese partners verwachten dat Griekenland de gemaakte afspraken nakomt.

Chanteren De zelfverzekerde stijl waarmee Tsipras als trotse verkiezingswinnaar verkondigt dat niet te kunnen doen, verontrust onder anderen de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Schäuble zei vrijdag op een bijeenkomst in Berlijn dat hij zich niet laat afpersen: ,,Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn de basis voor de solidariteit in Europa en daarover valt met ons weinig te twisten en daarover zijn we niet te chanteren''.