Nieuws Actueel

Dijsselbloem niet bang van 'deflatiespook'

Van onze redactie 25 november 2014

De Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om deflatie - waarbij geld meer waard wordt en de prijzen dalen - tegen te gaan en de inflatie in Europa weer richting de 2% te brengen. Dijsselbloem steunt die inspanningen van de ECB en noemt ze verstandig.

Geld minder waard Deflatie kan ertoe leiden dat mensen en bedrijven hun uitgaven uitstellen omdat ze verwachten dat de prijzen dalen. Dat is slecht voor de economische groei. Inflatie, waarbij geld minder waard wordt en prijzen stijgen, is gunstig voor mensen, bedrijven en landen met grote schulden.

Dijsselbloem wilde geen oordeel geven over het opkopen van obligaties door de ECB. Politici moeten zich volgens hem terughoudend opstellen met commentaar op het handelen van de onafhankelijke ECB, zolang die binnen zijn mandaat blijft. En het opkopen van obligaties valt daaronder.Ajax Dijsselbloem zei in het gesprek bij RTL Z verder dat hij geen problemen heeft met de sponsoring van Ajax door 'staatsbank' ABN AMRO. De bank, volledig in handen van de staat, heeft geen reclameverbod en mag zelf bepalen hoe het aan de naamsbekendheid werkt. Dijsselbloem wist er ook niet van en dat is wat hem betreft ook niet nodig.