Nieuws Actueel

Dijsselbloem: Nieuwe onderhandelingen onnodig

Rik Nizet 13 september 2015

Een nieuwe Griekse regering hoeft er niet op te rekenen om opnieuw te kunnen onderhandelen over het derde reddingspakket voor het noodlijdende land. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sloot dit alvast uit. "Er worden geen politieke onderhandelingen over het programma opgestart.''

Hij voegde zaterdag na afloop van overleg met zijn collega-ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) daaraan toe, dat nieuwe onderhandelingen ook helemaal niet nodig zijn. Hij wees op de brede steun in het Griekse parlement toen het derde steunprogramma werd besloten. Bovendien zijn er nog steeds in het programma onderdelen die niet gedefinieerd zijn en dus door een nieuwe regering kunnen worden ingevuld.

Derde leningenprogrammaIn de zomer wist Griekenland het met zijn geldschieters eens te worden over een derde leningenprogramma voor drie jaar van circa 86 miljard euro uit het permanente noodfonds ESM. Eén dag na het vrijgeven van de eerste schijf steun van 26 miljard euro kondigde de Griekse premier Alexis Tsipras zijn ontslag aan. Op 20 september gaan de Grieken naar de stembus.