Nieuws Actueel

Dijsselbloem: 'Redden ING levert 4,5 miljard op'

Merlijn Ensing 6 februari 2014

Het redden van bankverzekeraar ING levert de schatkist in totaal ongeveer 4,5 miljard euro op. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag tegen het ANP.

Dijsselbloem maakte eerder op de dag bekend dat de veiling van de Amerikaanse rommelhypotheken de Staat 1,4 miljard euro oplevert. Daar komt nog eens 3 miljard euro bij die ING al betaald heeft en de komende jaren nog betaalt aan vergoedingen en rente op de kapitaalsteun (10 miljard euro) die het kabinet eind 2008 gaf. ,,Alles bij elkaar zit je dan op 4,5 miljard'', aldus de minister.

Hij is tevreden met de opbrengst van de veiling de afgelopen drie maanden van de Amerikaanse hypotheken die de Staat eind 2008 van ING overnam. Dijsselbloem benadrukt dat het toenmalige kabinet daarmee indertijd ,,welbewust een groot risico'' nam.

De 1,4 miljard euro die de veiling netto oplevert, ziet Dijsselbloem dan ook niet als winst. ,,Ik zie het als een vergoeding voor een groot risico dat de Staat toen heeft genomen. Het was een portefeuille waarvan we geen idee hadden of die nog iets waard zou zijn. Het risico kon ING toen niet dragen en heeft de Staat toen overgenomen. Het rendement is positief, maar het had ook anders kunnen uitpakken.''