Nieuws Actueel

Dijsselbloem: rekensom naheffing lijkt goed

Van onze redactie 11 november 2014

Dat blijkt uit een brief van de minister dinsdag aan de Tweede Kamer. De rekensommen leidden tot forse naheffingen voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat als de cijfers en berekeningen kloppen, Nederland de naheffing van ruim 642 miljoen euro zal betalen. Hij heeft nu gekregen wat hij eiste: inzage in de precieze cijfers van Eurostat. Dat brengt de minister tot de conclusie: ,,Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is.''

Met een definitief oordeel komt hij nog voor het Kamerdebat komende donderdag.

Rapport In het rapport van Eurostat wordt volgens Dijsselbloem geoordeeld dat de door de EU-landen aangeleverde statistische cijfers ,,voldoende betrouwbaar, vergelijkbaar en uitputtend'' zijn. Dijsselbloem heeft de informatie (55 pagina's) die hij van Eurostat heeft gekregen, doorgestuurd naar de Kamer. De gegevens geven volgens de minister ook meer achtergrond over de herkomst van de grote onderlinge verschillen. Nederland moet 642 miljoen betalen, de Britten 2,1 miljard, maar landen als Duitsland en Frankrijk krijgen grote bedragen terug.

De EU-landen hebben vorige week afgesproken dat de landen die na moeten betalen, dat in termijnen kunnen doen, mits het hele bedrag volgend jaar september maar is overgemaakt aan Brussel.