Nieuws Actueel

Dijsselbloem: steun Grieks parlement helpt

Van onze redactie 10 juli 2015

Image 5070742

,,Als er brede steun voor is in Griekenland geeft dat natuurlijk meer geloofwaardigheid'', zei de bewindsman. Een woordvoerder van de regeringspartij Syriza verklaarde eerder dat het Griekse parlement de voorstellen later deze dag zal goedkeuren.

De EU, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekijken de plannen van de Grieken en komen later vrijdag vermoedelijk nog met een oordeel. Volgens Dijsselbloem heeft Athene een ,,uitgebreid stuk tekst'' gestuurd, maar de ,,kwaliteit ervan moet nog echt goed bekeken worden''.

Structuurversterking De drie instellingen kijken of de initiatieven van premier Alexis Tsipras economisch tot structuurversterking leiden. ,,En dan gaan we kijken wat onder de streep de rekening wordt en wat de steun wordt die nog nodig is.'' Het steunbedrag moet nog worden berekend, voegde Dijsselbloem eraan toe. Volgens sommige bronnen gaat het om een bedrag van 53 miljard euro.

Dijsselbloem ontving de Griekse voorstellen donderdagavond. Zaterdag komen de eurolanden bijeen om ze te bespreken. Zondag komen de Europese leiders dan opnieuw bijeen. Op de vraag of er weer hoop gloort, reageerde Dijsselbloem met: ,,Dat kan ik nog niet zeggen''.