Nieuws Actueel

Dijsselbloem tevreden over deal met Grieken

Van onze redactie 24 februari 2015

De gevaren van de Griekse schuldenkwestie zijn voorlopig geweken, beaamde Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z. ,,Nu moeten we zorgen dat ze verder van de afgrond komen.''

Dijsselbloem en de ministers van Financiën van de 19 eurolanden werden het dinsdagmiddag in 45 minuten eens over het nieuwe hervormingspakket van de nieuwe Griekse regering. ,,Het is voldoende serieus voor de onderhandelingen om die binnen 4 maanden af te ronden'', aldus de minister.

Het huidige programma is met 4 maanden verlengd. Daarna staan er nog leningen klaar voor de Grieken, maar dan moeten ze ,,wel eerst dit programma netjes afronden'', zei Dijsselbloem.

Nieuwe voorstellen Hij wees er op dat Athene nieuwe voorstellen heeft opgenomen in het pakket. Zo wil de nieuwe regering de corruptie en de belastingontduiking veel agressiever gaan aanpakken. Dat moet geld opleveren voor de schatkist.

Maar Dijsselbloem waarschuwt dat dat tijd gaat kosten. ,,De Griekse regering is misschien iets te optimistisch over de snelheid waarmee ze de belastinginkomsten omhoog kunnen krijgen.'' Een goed werkende belastingdienst neerzetten kost nu eenmaal tijd, zeker als de ICT nog erg onderontwikkeld is. De vorige regering was al begonnen met een strenger belastingregime, maar de laatste maanden waren de inkomsten ,,weer helemaal ingestort'', aldus Dijsselbloem.

Beschermde paraplu Volgens hem zit Griekenland nu weer onder de beschermende paraplu van de afspraken met de andere eurolanden. ,,Ze hebben erkend dat ze steun nodig hebben om uit het moeras te komen.'' Als Griekenland de hervormingen en bezuinigingen serieus neemt, dan blijft de eurozone helpen.

Op dit moment zijn geen afspraken gemaakt over een schuldverlichting, zoals die in november 2012 met Griekenland is afgesproken. Er zou een nieuwe schuldverlichting - lagere rente of langere aflossingstermijn - kunnen komen als het huidige programma klaar is, de Griekse staatsschuld 'houdbaar' is en er genoeg primair overschot is op de rijksbegroting.