Nieuws Actueel

Dijsselbloem verwacht geen Grieks akkoord

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4972286

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel uitgenodigd voor overleg. Ook Dijsselbloem spreekt met beide heren. Eerst heeft hij een gesprek met Juncker.

Gehoopt wordt de vastgelopen en al maanden aanslepende onderhandelingen over hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun los te trekken en een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone of een faillissement van het land te voorkomen. De geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) zullen een minimumvoorstel op tafel leggen, maar op hun beurt hebben ook de Grieken een plan ingediend.

Hard werk

Op de vraag of het overleg ,,beslissend'' zal zijn, antwoordde Dijsselbloem: ,,Ik denk het niet.'' Hij verwacht dat er nog ,,hard werk'' verzet moet worden voordat alle partijen overeenstemming kunnen bereiken.

Griekenland is op zoek naar geld nu de schatkist nagenoeg leeg is en het land deze maand circa 1,6 miljard euro aan leningen moet terugbetalen aan het IMF. Die steun zoekt Athene bij zijn geldschieters, maar die hameren erop dat er geen geld wordt overgemaakt zonder dat daar afspraken aan zijn gekoppeld. Echter, Griekenland voelt niets voor het stringente bezuinigingsbeleid dat door hen is opgelegd; dat beleid is er (mede) de oorzaak van dat het zo slecht gaat in Griekenland, meent de huidige regering.

EPA